Edzés

A fizikai és mentális egészséged veszélyezteted, ha nem mozogsz – Mennyit, mikor, hogyan?

Young woman practicing yoga in a urban background

Azt is tudni, milyen sportok tesznek a legjobbat a léleknek:

A csapatsportok, biciklizés, az aerob mozgásformák (futás) és a konditermi edzés mind szuper hatással bírnak és ezek azok az edzésformák is, amit előszeretettel alkalmaz a nagy átlag. Azt is javasolják, hogy túlzásba sem szabad esni és meg kell találni az arany középutat, és az egyéni igényeket szem előtt tartó választásokat.

Ha ugyanis naponta valaki 3 óránál is többet edz, sokkal többet árt a mentális egészségnek, mint ha egyáltalán nem mozogna. No, de miért? Ártalmas is lehet?

Igen! Az állandó megfelelési kényszer, a csalódottság feldolgozása, egy esetleges negatív tapasztalat is okozhat mentális problémákat, vagy az, mikor az ember nem képes elfogadni a korlátait és olyan célt tűz ki maga elé, melyet nem tud megugrani.

Figyelni kell a test jeleire, főleg egy bizonyos életkor után, és csak olyan sportot választani, ami nem csalódást, hanem sikerélményt okoz.

A futás, és az a bizonyos „runner’s high érzés” 

A legfelemelőbb a kutatók szerint, melynél nem is kell korlátozni a mozgás idejét.

Fuss, amíg jól esik!

És hogy mikor élheted át a runner’s high érzést? Íme egy izgalmas kutatás!

Michael Cauldfield sportpszichológus szerint ezt naponta milliónyi futó tapasztalja meg, ezen belül is a nők, akik mindössze 9 perc és 7 másodperc alatt jutnak el idáig.

A férfiaknak picit több idő kell, nagyjából 10 perc és 20 másodperc.

A kutatásból az is kiderült, hogy az életkor is számít, hiszen a 18-24 éves nők 7 perc alatt megtapasztalták a runner’s high érzést. Az idősebb futóknak (35-44 közöttiek) legalább 12 percre van szükségük hozzá. Érdekes, de következő korcsoport tagjai közelebb estek a legfiatalabbakhoz, ugyanis a 45-54 évesek valamivel több, mint 7 perc alatt tapasztalták meg az érzést.

Egy ismert mondattal tudnánk szummázni a fent írtakat, hogy: Ép testben ép lélek!

Ez is érdekelhet: