Lencse
Nem csak a szilveszteri babonák kapcsán értékes kis élelmiszer, bár önmagában már ezért is nagyon szeretjük.
A lencse remek rostforrás, sok benne a folsav, fogyasztása pedig segíthet csökkenteni a szervezetben az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. Sok benne a szelén, ami hasznos a kognitív folyamatok fejlesztésében, ezen kívül a hölgyek is előszeretettel fogyasztják, mert a szépségvitaminok egyike.
Könnyen emészthető, bár egyesek bélrendszer-működését puffadás formájában nehezíti meg. De finom, egészséges, könnyen elkészíthető és laktató étel is.
Probiotikus ételek
Az évekig tartó antibiotikum-fogyasztás, a cukorral töltött ételek fogyasztása mind-mind a mikrobákat roncsolja, mely hosszútávon rendkívül leépítő hatással bír.
Számtalan kutatás azt bizonyítja, hogy a probiotikus ételek fogyasztása segíthet a bélrendszer javításában és a mikrobiom táplálásában.
A bélflóránk egészséges működése ilyen idős korban elengedhetetlen. Ezért ajánlott minél több probiotikus hatású ételt, tehát natúr joghurtot, kefirt, fermentált zöldségeket és kombuchát fogyasztani.
Zöld kávé
A zöld kávé valójában pörköletlen kávébab, amely igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Éppen ezért remek gyulladáscsökkentő és öregedésgátló, így segíthet csökkenteni a korosodás látható jeleit is.
Mik a kerülendő ételek, italok, amit le se emeljünk a polcokról?
Van néhány olyan étel és ital, amely csak megnehezíti az ember dolgát még akkor is, ha mértékkel fogyaszt belőlük. Ráadásul az alábbi – néha kifejezetten egészségesnek tartott – ételek és italok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásához, de akár a hormonháztartást is megbolygathatják. Mutatjuk, mit érdemes elkerülni, ha elmúltál 40:
-kávé,
-zsíros hús
-alkohol
-vaj
-gyümölcslevek
-cola
-szénsavas italok
Ha ezeket mértékkel, vagy egyáltalán nem fogyasztjuk, olyan töltetet adunk szervezetünknek, mely által hosszú éveket ajándékozhatunk életünknek.