Hírek

Bombaüzlet hódít a magyar erdőkben: ezzel te is rommá keresheted magad

Gyökérzet

A nevéhez méltóan a medvehagymának hagymája van, míg a gyöngyvirág hosszan szétterülő gyökérzettel kapaszkodik a talajba.

Levelek

Bár első ránézésre hasonlíthat a két növény levele, vannak egyértelmű különbségek. A medvehagymának minden levele külön száron helyezkedik el, ezzel szemben a gyöngyvirágnak egy szárat több levél ölel körül. Különböznek még a méretek is: a medvehagyma hosszúkás levele vékonyabb, mint a gyöngyvirág “tenyeres” levele. A gyöngyvirág levelének felső felülete fényes.

Virágok

A medvehagymának még nem bújt elő virága, ezzel szemben a gyöngyvirág virágzata már a levelekkel együtt megjelenik. Amint a medvehagymának is megjelentek a virágai, az eltérés szembetűnő. (Ilyenkor már nem szokták gyűjteni a leveleket!) A medvehagyma virága csillagvirágra hasonlít, míg a gyöngyvirág harang alakú virágai a száron csüngenek.

Illat

Szagold meg a leveleket! Ha érződik a jellegzetes fokhagymaillat, akkor bizony medvehagymával van dolgod. Ha nem érzel semmit, akkor inkább ne szedd le!
Ha bármilyen okból még mindig kételkedsz benne, hogy valóban medvehagymára bukkantál-e, akkor inkább hagyd a leveleket a földön, nem éri meg kockáztatni: a gyöngyvirág elfogyasztása bőrpírt, hányingert, szédülést, fejfájást, gyengeséget és hallucinációkat eredményezhet, szélsőséges esetben pedig halált is okozhat. Legközelebb vigyél magaddal egy tapasztalt medvehagyma-gyűjtőt, és akkor tutira biztos lehetsz benne, hogy medvehagymát szedsz.

 

Így szedd le

A medvehagymát egy éles késsel vagy ollóval ajánlott levágni. Ha szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzük a vadon élő medvehagyma-termőhelyeket, akkor ne tépd ki gyökerestől a növényt!

Így tárold

Gyűjtés után érdemes vízbe állítani és hűtőbe tenni a leveleket, így napokig, sőt akár egy hétig is friss maradhat. Ha apró darabokra vágod, akkor le is fagyaszthatod, így több mint fél évig eláll.

 

Itt tutira találsz medvehagymát

Mecsek (Orfű, Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás)
Gerecse, Pusztamarót környékén
Bakony, Bakonybél mellett
Zala megye, Obornak és Bocska között

Ez is érdekelhet: