A magon belül, a csonthéj mögött található csíra tartalmaz egy amigdalin nevű – különösen a rózsaféléknél gyakori – vegyületet. Ez egy ciántartalmú glikozid: olyan szerves vegyület, amit a növények arra használnak, hogy különböző vegyi anyagok tároljanak benne, és bizonyos esetekben ezzel reagáljanak a szöveti károsodásra. Ha valaki elrág és lenyel egy cseresznyemagot, az amigdalin érintkezni fog a gyomorban lévő enzimekkel és többek között hidrogén-cianidra fog elbomlani. Ez pedig mérgező.
Sokáig az amigdalint B17 vitaminnak is nevezték
Sőt a köznyelv és az alternatív medicina máig így hívja, pedig valójában köze nincs a vitaminokhoz. Laetril és laetrile néven forgalmazták is, mint rák elleni természetgyógyász szert. Elsősorban a keserű mandulából és a sárgabarack magjából állították elő és annak ellenére, hogy a B17-et se a magyar, se az amerikai (FDA) hatóságok nem hagyták jóvá, sok kuruzsló használja és ajánlja még ma is a rák kezelésére. Pedig nagyon nem ajánlatos ezzel próbálkozni, mert egyrészt nincs bizonyítottan jótékony hatása, másrészt könnyen ciánmérgezést kaphatunk.
Forrás: index.hu