
Amik a tésztát helyettesítik
Kuszkusz
A közel-keleti konyha népszerű eledele hántolt, őrletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül, de lehet árpa, rozs vagy kukoricadara alapú is. Rostokban és fehérjékben gazdag, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, kalóriatartalma alacsony. Főzése inkább forrázás: egy adag kuszkuszhoz kétszeres mennyiségű frissen forralt vizet kell adni, majd megsózni, letakarni és 15 percig állni hagyni. Ízesítése úgy a legcélszerűbb, hogy a fűszereket a forrázó vízben keverjük el.
Amaránt
Szénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje-, zsír-, ásványianyag-, valamint rosttartalma azonban jelentősebb, mint a gabonafélék legtöbbjének. Esszenciális aminosavat tartalmaz, melynek az izomépítésben van jelentős szerepe. Vitamindús, de vas, cink, kalcium, magnézium is bőségesen található benne. Mivel gluténmentes, a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Lisztjéből kenyeret, süteményeket, tésztákat, őrleményéből kását, krémlevest készíthetünk. Pirított, puffasztott formában joghurtba, müzlibe keverhetjük.
Köles
Könnyen emészthető, magas rosttartalmú, glutén- és laktózmentes. B-vitamin, vas-, magnézium-, mangán-, foszforforrás, és szervezetünknek elengedhetetlen esszenciális aminosavat is tartalmaz. Ha köretként fogyasztjuk, alapos öblítést követően háromszoros mennyiségű vízzel felöntve, fedő alatt 15-20 perc alatt főzzük puhára.
A cikk a következő oldalon folytatódik: