Táplálkozás

Könnyű és finom levesek a hideg napokra – Tökéletesen beilleszthetők a diétádba!

Various fresh vegetables and lettuce on wooden surface

Fűszerezés

Petrezselyem, metélőhagyma, zeller, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű friss formájában nemcsak finom ízzel, de vitaminokkal is dúsítja a levest, ha a főzés legvégső szakaszában, tálalás előtt szórjuk a levesbe.

Levesbetét

A máj- vagy húsgombóc, csipetke, burgonya, tészta, daragaluska mind-mind jelentősen befolyásolják a leves kalóriatartalmát, ezért érdemes átgondolni, hogy mi kerüljön bele. Vannak erre is egészséges alternatívák, pl. csökkentett szénhidráttartalmú lisztből készült levesbetétek, bulgur, zabgaluska, diétás kenyérkocka.

Mennyiség 

A leves a fogyókúrába azért illeszthető be eredményesen, mert a nagy mennyiségű folyadékbevitel már önmagában jóllakottá tesz, mindezt úgy, hogy közben valójában csekély mennyiséget fogyasztunk el az összetevőiből. A magas rosttartalom szintén hozzájárul az éhség hosszú távú csillapításához.

Az egytálételként fogyasztott gazdag levesekről, úgymint gulyásleves, palócleves, mindez kevésbé mondható el, de okosan megválasztott összetevőkkel és csekélyebb mennyiség elfogyasztásával ezekből is lehet a megszokottnál egészségesebb, könnyebb leveseket készíteni.

Ez is érdekelhet: