Táplálkozás

Ez áll a gyomorbetegségek és a túlsúly hátterében!

 

Vegyük például a stresszt

Ez a gyomorbetegségek, illetve emésztőrendszeri betegségek egyik klasszikus kiváltója. Gyomorfekély, reflux, emésztési rendellenességek okozója lehet, amit az orvostudomány is elismer.
Lelki folyamat, ami által olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, illetve olyan készenléti állapotba kerül a test, amelyet idővel nehezen tolerál. A felfokozottság állapota miatt csökken a szervezetben fellelhető vitaminok mennyisége és ennek köszönhetően, legyengül az immunrendszer. Idővel betegségek alakulnak ki, kezdetben apróbbak (mondhatni figyelmeztető jelek), az idő előrehaladtával és a szövődményekkel együtt egyre súlyosabbak lehetnek ezek a tünetek.

Ugyanilyen helyzet az is, ha valaki lelki okokból küzd evési problémákkal. Az emésztőrendszerét károsítja azzal, ha összevissza eszik, hol sokat, hol keveset… az egészségtelen, gyorskajákról nem is beszélve. A valódi kiváltó ez esetben is a lelki eredetű.
Klasszikusan azzal szokták magyarázni a lelki gondok okozta gyomorproblémákat, hogy „valaki valamit nem tud megemészteni” vagy „emészti magát valamin.”

Hogyan lesznek ebből valóban emésztési problémák, gyomorbetegségek, fizikai panaszok?

Amikor valaki mindig emészti magát, illetve nem képes egy-egy probléma feldolgozására, az a stresszhez hasonlatos fizikai válaszokat vált ki a szervezetből, nem tud lenyugodni az immunrendszer, folyton védekeznie kell. Ez előbb-utóbb károsodásokkal jár!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: