Receptek görögdinnye héjra
Görögdinnyehéj dzsem
Hozzávalók: 1kg görögdinnyehéj, 3 csésze kristálycukrot adjunk hozzá, ½ csésze méz, citromhéj, 4 egész kardamom, 2 evőkanál citromlé
Elkészítési javaslat: Vágd fel a dinnyét 1 cm széles, 4 cm hosszú csíkokra, tedd fel főni hideg vízzel. Miután forr, érdemes lejjebb venni a gázt és 30 percen keresztül főzni. Ezután szűrd le, tegyél félre 3 csészényi főzőlevet, ezután tedd félre a héjakat. A főzőlé kerüljön vissza a tűzhelyre, öntsd bele a cukrot, a mézet, és citromot, mehet bele a kardamom, és egyben forrald fel. Tedd vissza a héjakat, és főzd megint 30 percig. Ezután pihentesd egy egész éjszakán keresztül, majd újra forrald fel, adj hozzá újra citromlevet, míg el nem kezd sűrűsödni a leve, majd bele is kerülhet az üvegbe. Ajánlott hűtőszekrényben tárolni!
Savanyúság görögdinnyehéjból? Lehetséges!
Hozzávalók: 4 csésze víz, 1 ek só, 2 csésze hámozott görögdinnyehéj, 4 csésze kristálycukor, szegfűbors, ½ csésze almaecet, friss szeletelt gyömbér, 4 egész bors, ½ tasak savanyúság fűszerkeverék, ¼ tasak zellermag.
Elkészítési javaslat: Egy lábasban forralj fel vizet, ne felejtsd el megsózni, tedd bele a héjakat, főzd 5 percig, és tedd át fémtálba. Minden más összetevőt tegyél egy lábasba, hevítsd addig, amíg a cukor el nem olvad teljesen, majd tedd bele a héjakat. Forrald fel, tegyél a tetejére fedőt, és hagyd kihűlni. Máris mehet a befőttesüvegekbe, ezután pedig a hűtőbe. Ebben a formában ez a savanyúság 2 hétig tárolható hűtőben!