A zabpehely rostokban gazdag
Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.
Egy tál zabpehely biztosíthatja a szervezet rostszükségletének jelentős részét és kellő energiát biztosít számunkra a nap további részében. A zabnak nagyon sok egészségügyi hatása van, most néhányat be is mutatunk.
Ez a közkedvelt gabona nagy mennyiségben tartalmaz egy oldható rostot, a béta-glükánt, amely felgyorsíthatja a sebek gyógyulását, de hasznos támogatója lehet az immunrendszerünknek is.
Zabpehely fogyasztásával hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat, így kevesebb kalóriát viszünk be.
Összességében a rostok elősegítik az elhízás megelőzését, védik a szívet, javítják az emésztést.
A zab, mint ásványianyag forrás
A zabpehely köztudottan olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a szelén, mangán, foszfor, rost, cink és magnézium. Továbbá tele van karotenoidokkal, flavonoidokkal és tokolokkal (E-vitamin), valamint avenantramidekkel (a polifenolok egyik fajtája).
Rák-ellenes hatású:
Más zöldségekhez és gabonákhoz hasonlóan, a zab nagy mennyiségben fitovegyületeket tartalmaz. Ezek a fitovegyületek köztudottan meggátolják a rák megjelenését, különösen a mellrák esetében. A tanulmányok és kutatások alapján a rost szabályozza az ösztogén keringését a nők szervezetében, így csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.
Szabályozza a testsúlyt
Mint már fentebb említettük, a zabpehelyben lévő oldható rostok lelassítják az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Ezáltal tovább tart majd a teltségérzet a gyomorban, és meggátolható a túlevés és elhízás kockázata.
Illesztd mindennapi étrendedbe, leginkább reggel és viszonylag rövid idő alatt érezni fogod a változásokat! Tedd meg ma az első lépést az egészséges életmód felé!