Táplálkozás

Hamis érvelés, hogy még többet ehess… Ezeket felejtsd el!

Az egészségtelen, hizlaló ételek, a szinte semmi tápértéket nem tartalmazó, ám ízletes falatok, vagyis a „szemét kaja” hasonló függőséget képes okozni, mint a kábítószer. Sóvárgunk utánuk, pedig tudjuk, hogy egészségtelenek. A leszokás pedig rendre kudarcba fullad, hiszen remekül tudunk érvelni amellett, miért is „jár” nekünk az üres kalória. Ideje eldobni a régi, bevett kifogásokat!

Hamis érvelés I. „Ha most megfosztom magam ettől a falattól, később többet ehetek.”

Jellemző, hogy mindig az után vágyakozunk, amit nem kaphatunk meg. Ha pedig az ételek iránti sóvárgásról van szó, minél inkább megfosztjuk magunkat valamitől, annál rosszabb lesz idővel. A leszokás nem megy egyik napról a másikra. Helyettesítsd az egészségtelen rágcsálnivalókat egészséges változattal. Ha például sós ropogtatni valóra vágysz sajtszósszal, rágcsálj zöldséget, répát, karalábét. Készíts hozzá egészséges szószt, például sovány tejfölből vagy túróból. Az édesség utáni sóvárgást próbáld legyőzni gyümölccsel. Ha megszokod az új ízeket, egy idő után már azt fogod kívánni. 

 

 

Hamis érvelés II. „Hallgatnom kell a testemre, a testem pedig fagyit kíván.”

Gondolj úgy a testedre, mint a babafigyelőre: nagyon fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérd, mi történik, de nem kötelező minden egyes alkalommal megszakítanod a tevékenységet, amit éppen végzel, ha apró neszt hallasz. Míg az éhség arra figyelmeztet, hogy enned kell, addig a sóvárgás egy bizonyos étel fogyasztására szuggerál. Próbáld meghatározni, valóban éhes vagy-e. Ha csak egy bizonyos ételt kívánsz, az nem jelent feltétlenül éhséget. (Ne keverd össze a szomjúságot az éhséggel: ha jelez a gyomrod, először igyál meg egy nagy pohár vizet, majd várj egy kicsit.) Próbáld elűzni a sóvárgást egy nagyobb almával, kortyolj jázmin- vagy zöld teát. Ez nálunk bevált.

 

Még nincs vége! Lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: