Táplálkozás

Méregtelenítés? Ilyen nem létezik!

healthy eating and vegetarian diet concept - word detox with juice, fruits and vegetables

Egyáltalán nem veszélytelenek ezek a méregtelenítési módszerek

A 2009-ben elhunyt Bujtor Istvánnál az orvosi jelentések tüdőembóliát jelöltek meg a halálának okaként. A közeli ismerősök szerint Bud Spencer magyar hangja abban az időszakban egy színészkörökben divatosnak számító méregtelenítő diétát követett. A különféle méregtelenítő kúrák cseppet sem veszélytelenek – ezt Novák Hunor is megerősítette.

„Egy-egy ilyen kúra teljesen felboríthatja a bélrendszer működését, egyensúlyát, ioneltérések alakulhatnak ki. Sajnos az idősek és a krónikus betegek is csinálják, mert ettől remélik a gyógyulást – ezzel azonban nagyon súlyos állapotba is kerülhetnek. Tehát abszolút veszélyes hóbortról van szó.”

Ám nem csupán az idősek és a betegek tartoznak a kockázatos csoportba. A szakértő szerint ugyanúgy veszélyt jelenthet egy egészséges szervezetre is, méghozzá több okból is.

„Részben azért, mert sokszor ezek a készítmények nem kellően ellenőrizettek, például távol-keleten gyártották, veszélyes adalékanyagokat tartalmazhatnak, másrészt pedig nagyon legyengülhet a szervezet”

– magyarázza Novák Hunor. Hozzátette: az interneten és más helyeken fellelhető, különféle csodakúrákat hangoztató reklámokon túl még szomorúbb, hogy már a gyógyszertárakban is kaphatók ilyen jellegű készítmények.

„Sokan gondolják úgy, hogy a gyógyszertárakban megbízhatnak, mert ott valós dolgok kaphatók. Sajnos ez nem így van, és úgy vélem, drasztikusabb módszerekkel kellene szabályozni, hogy ne lehessen mindenféle hatástalan hülyeséget árulni egy patikában.”

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: