És amit inkább ne együnk éhgyomorra!
Édesség
Édességet lehetőleg ne fogyasszunk éhgyomorra, mert sok szempontból hátrányosan hat a szervezetünkre, ráadásul a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat, ha rendszeresen így indítjuk a napot.
Élesztő tartalmú ételek
Élesztőt tartalmazó élelmiszerek: a gyomor nyálkahártyáját irritálják, diszkomfort érzést, de akár fájdalmat, puffadást is okozhatnak.
Joghurt/kefír
A joghurt és a kefir jótékony hatásai miatt jó ötletnek tűnhetnek a napindításhoz, azonban a bevitelükhöz ne üres gyomorral lássunk hozzá, mert a gyomorsav elpusztítja a jótékony tejsavbaktériumokat. A joghurtot ezért inkább a reggeli lezárásaként fogyasszuk.
Szénsavas italok
Szénsavas italokat ne fogyasszunk éhgyomorra: a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját irritáló folyadékokról van szó, így ezek kortyolgatását kerüljük el a reggeli étkezés megkezdésekor.
Citrusfélék
Citrusféléket nem jó ötlet üres gyomorral majszolgatni, hiszen ezek a savas gyümölcsök fokozzák a gyomorsav termelődését, ami miatt gyomorégéssel kezdődhet a napunk.
Erősen fűszeres ételek
Az erősen fűszeres ételek szintén irritálják a gyomor nyálkahártyáját, fogyasztásuk semmilyen napszakban nem ajánlott, de éhgyomorra semmiképpen ne próbálkozzunk ezekkel.
Kerülendő gyümölcsök és zöldségek
Bár a banán fogyasztása elsőre nem tűnhet aggályosnak ébredés után, bizony mégis jobb, ha elkerüljük: magas cukortartalma a vércukorszintre hat kedvezőtlenül, az érzékenyebb gyomrúak számára pedig panaszokat is tud okozni éhgyomorra történő elfogyasztása.
A gyümölcsök közül a körtét is kerüljük el, mint első reggeli étket, hiszen durva rostjai nem hatnak simogatóan az üres gyomor nyálkahártyájára.
A paradicsomot a citrusfélékhez hasonlóan savassága miatt hagyjuk ki az első sorból a reggeli során, ha el akarjuk kerülni a túlzott gyomorsavképződést, és annak kellemetlen következményeit.
A zöldségek egy része is kerülendő ébredést követően, a zöld színű – egyébként nagyon egészséges – zöldségek éhgyomorra fogyasztva gyomorpanaszokat okozhatnak.