Táplálkozás

Enni vagy nem enni? Avagy mit együnk és mit ne éhgyomorra?

Portrait young woman deciding whether to eat healthy food or sweet cookies she is craving sitting at table isolated white background. Human face expression emotion reaction. Diet nutrition concept

És amit inkább ne együnk éhgyomorra!

Édesség

Édességet lehetőleg ne fogyasszunk éhgyomorra, mert sok szempontból hátrányosan hat a szervezetünkre, ráadásul a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat, ha rendszeresen így indítjuk a napot.

Élesztő tartalmú ételek

Élesztőt tartalmazó élelmiszerek: a gyomor nyálkahártyáját irritálják, diszkomfort érzést, de akár fájdalmat, puffadást is okozhatnak.

Joghurt/kefír

A joghurt és a kefir jótékony hatásai miatt jó ötletnek tűnhetnek a napindításhoz, azonban a bevitelükhöz ne üres gyomorral lássunk hozzá, mert a gyomorsav elpusztítja a jótékony tejsavbaktériumokat. A joghurtot ezért inkább a reggeli lezárásaként fogyasszuk.

Szénsavas italok

Szénsavas italokat ne fogyasszunk éhgyomorra: a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját irritáló folyadékokról van szó, így ezek kortyolgatását kerüljük el a reggeli étkezés megkezdésekor.

Citrusfélék

Citrusféléket nem jó ötlet üres gyomorral majszolgatni, hiszen ezek a savas gyümölcsök fokozzák a gyomorsav termelődését, ami miatt gyomorégéssel kezdődhet a napunk.

Erősen fűszeres ételek

Az erősen fűszeres ételek szintén irritálják a gyomor nyálkahártyáját, fogyasztásuk semmilyen napszakban nem ajánlott, de éhgyomorra semmiképpen ne próbálkozzunk ezekkel.

Kerülendő gyümölcsök és zöldségek

Bár a banán fogyasztása elsőre nem tűnhet aggályosnak ébredés után, bizony mégis jobb, ha elkerüljük: magas cukortartalma a vércukorszintre hat kedvezőtlenül, az érzékenyebb gyomrúak számára pedig panaszokat is tud okozni éhgyomorra történő elfogyasztása.

A gyümölcsök közül a körtét is kerüljük el, mint első reggeli étket, hiszen durva rostjai nem hatnak simogatóan az üres gyomor nyálkahártyájára.

A paradicsomot a citrusfélékhez hasonlóan savassága miatt hagyjuk ki az első sorból a reggeli során, ha el akarjuk kerülni a túlzott gyomorsavképződést, és annak kellemetlen következményeit.

A zöldségek egy része is kerülendő ébredést követően, a zöld színű – egyébként nagyon egészséges – zöldségek éhgyomorra fogyasztva gyomorpanaszokat okozhatnak.

Ez is érdekelhet: