2. Dió, a téli nagy kedvenc
Az egy adag dió (28 gramm) számai a következők:
Kalória: 182
Összes zsír: 18 gramm
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 4 g
Rost: 2 gramm
E-vitamin: 1% -a a napi ajánlott bevitelnek
Magnézium: 11%-a a napi ajánlott bevitelnek
A dió csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, segíti a keringési rendszer optimális működését. Emellett, a diót hatékony gyulladáscsökkentő élelmiszernek tartjá és remek Omega-3 zsírforrás. A dió fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, mert nem épp diétás élelmiszer, de napi 1-2 szem dió segít, hogy kevésbé kívánd a cukros, édes ízeket.
1. Ha a mandula az olajos magvak királynője, akkor a törökmogyoró a királya
Egy adag mogyoró tápanyag-tartalma nagyjából:
Kalória: 176
Összes zsír: 9 gramm
Fehérje: 6 gramm
Szénhidrát: 6 g
Rost: 3,5 g
E-vitamin: 37%-a a napi ajánlott bevitelnek
Magnézium: 20%-a a napi ajánlott bevitelnek
Más diófélékhez hasonlóan, a törökmogyoró is csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, magas élelmi rost tartalma miatt pedig pozitív hatást gyakorol az emésztésre, serkenti a bélműködést. 3-4 szem mogyoró is pozitívan hat az édesség utáni vágy leküzdésére.
Tipp, javaslat: érdemes nassoláskor is betartani a táplálkozási típusod szerint megfelelő tápanyagarányt, vagyis a zsiradéknak megfelelő olajos mag mellé érdemes fehérje- és szénhidrátforrást is fogyasztanod, a megfelelő arányban.