Konkrétan a hajdináról, az amarántról és a quinoáról van szó. E három „álgabona” azonban valójában nem tartozik a gabonafélék csoportjába, viszont felhasználásukat illetően nagy a hasonlóság. Kedvező élettani hatásuk miatt a gluténérzékenyek és a diétázók kedvenceivé váltak! De lássuk csak kicsit bővebben, mi fán is teremnek!?
3. Hajdina
A hajdina olyannyira nem gabona, hogy a keserűfűfélék családjába tartozik és a sóskával, valamint a rebarbarával áll rokonságban. Glutént nem tartalmaz, valamint zsírt sem, viszont C-vitaminban, E-vitaminban, B1- és B2-vitaminban gazdag. Magas fehérjetartalma miatt kedvelt a diétázók körében. Ezen kívül tartalmaz még cinket, mangánt, magnéziumot, rezet és kalciumot is. Kedvezően hat a magas koleszterinre és a vérnyomásra. Magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztőrendszer optimális működését.
Elkészítése: A hajdinát kétszeres vízben pároljuk, míg meg nem puhul. Sósan és édesen is használható sütemények alapjaként. Általában a rizs helyettesítésére szolgál. Ha köretként fogyasztjuk, a főzővizet ízlés szerint fűszerezhetjük.
2. Amaránt
A parajfélék családjába tartozó amarántot hasznos tápanyagtartalma miatt szívesen ajánlják vegetáriánusoknak. Meglehetősen magas a fehérje és a zsírtartalma is. Emellett tartalmaz még kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, cinket, magnéziumot, valamint B2 és B6-vitaminokat is.
Elkészítés: Főzött formában köretnek alkalmas. Létezik egy sárga héjú fajtája, amely a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, ezáltal pl. reggeli müzlikbe is fogyasztható. Lisztet darálhatunk belőle, amely panírozáshoz jól használható.
LAPOZZ a következő oldalra a folytatásért >
A cikk a következő oldalon folytatódik: