Táplálkozás

Egy nullkalóriás zöldség, ami nagyon jól variálható és igazán egészséges

A karfiolt a magyarok zöme is kedveli, levesnek szeretik általában, esetleg savanyítva eltenni. De ennél azért sokkal kreatívabban is használható és érdemes is beiktatni az étrendedbe, hiszen amellett, hogy rendkívül egészséges és számtalan mikro tápanyagnak forrása, még az alakbarát étrendekben is nagyon jól megállja a helyét. Egy szuper finom és egyszerű, karfiolos receptet is hoztunk Nektek, amivel csökkenthetitek a menü kalóriatartalmát. 

Egy nullkalóriás zöldség, ami nagyon jól variálható és igazán egészséges; a KARFIOL

Egy bögre, tehát kb. 100-130 gramm karfiol energia- és tápanyag-tartalma a következő:

  • kb. 25 kcal,
  • kb. 1,2 gramm fehérje,
  • 0,2 gramm zsír,
  • 5 gramm szénhidrát,
  • 3 gramm rost.

Vitaminok és ásványi anyagok közül az alábbiak találhatók meg benne:

  • C-vitamin,
  • K-vitamin,
  • B6-vitamin,
  • folsav,
  • kálium,
  • pantoténsav,
  • mangán,
  • magnézium,
  • foszfor.

A karfiolnak elsőként a magas rosttartalmát fontos kiemelnünk

A rostdús étkezés segít megakadályozni a székrekedés kialakulását, az anyagcsere „beragadását”. Ez hosszú távon azért is hasznos, mert a tartós székrekedés aranyeres panaszokhoz vezethet, illetve idővel akár a belek rákos betegségeihez is. Segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, elegendő folyadékbevitel mellett pedig a bőr regenerálásában részt vesznek.

Az ideális napi rostbevitel napi 25-30 gramm, de maximum 40. Egyéni tényezőktől és életmódtól is függ, milyen mértékű bevitel az ideális.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: