Diéta & Fogyás

5 diétásnak hitt étel, ami valójában csak kilókat pakol Rád!

Young woman eating snack while working with laptop; Shutterstock ID 284264027; PO: today.com

Akik nem informálódnak megfelelő forrásokból a fogyás, táplálkozás kapcsán, gyakran jutnak zsákutcába és esznek olyan ételeket, amelyek valójában csak kilókat pakolnak rájuk. Példának itt van ez az 5, alapvetően diétásnak hitt étel is, amelyek valójában kifejezetten hizlalóak! Lássuk:

5 diétásnak hitt étel, ami valójában csak kilókat pakol Rád!

5. A gluténmentes termékek

Általánosságban: Nem mindre lehet rámondani, hogy hizlal és egészségtelen, de nagyon meg kell nézni, milyen gluténmentes kenyeret, tésztát, nassolni valót vagy lisztkeveréket veszel meg. Sok ilyen termék tele van mesterséges alapanyagokkal és olyan adalékokkal, amelyek puffasztanak vagy épp hízást okoznak. Gyakran cukrozzák is őket a megfelelő ízélmény érdekében.

Ezt a legfontosabb tudnod: Ami gluténmentes, nem feltétlenül diétás is! Persze, lehetnek átfedések, de ahhoz nagyon-nagyon meg kell nézned, milyen terméket veszel meg. Érdemes különféle webshopkon nézelődnöd, meglepő, hogy a kukorica alapúakon, illetve a “felturbózott” termékeken kívül mennyiféle-fajta lehetőség közül lehet választani. Bár nyilván valamivel borsosabb áron; ezt jó, ha figyelembe veszed.

Összességében: Ha gluténérzékeny vagy, muszáj odafigyelned, de ha nem, sok esetben jobban jársz a teljes kiőrlésű gabonákkal, például tönköly- vagy rozstermékekkel, esetleg a pur-pur búzával, amelyeknek például rosttartalma is magasabb, mint némely “felfújt” gluténmentes kenyérnek.

4. Puffasztott ételek, “pufirizs”

Általánosságban: A puffasztott rizs minden diétázó alapkelléke, de tényleg olyan jó? Aligha, hiszen rostban nem túlzottan gazdag, és, bár szénhidráttartalma jelentősen csökkentett, nem túl laktató, nem is tápláló, és összességében, semmit nem ad a testednek.
Ezt a legfontosabb tudnod: A puffasztott rizs (és más puffasztott ételek) nem ártanak alkalmi szintű fogyasztás esetén, de mivel nem laksz jól tőlük, óhatatlanul másból eszel többet emiatt, plusz kalóriákkal bombázva a tested.
Összességében: Nem a “pufirzis” hizlal, hanem az a tény, hogy az nem igazi étel. Helyette válassz olyasmit, ami rostban gazdagabb! Süss otthon kenyeret megfelelő alapanyagokból vagy egyél teljes értékű gabonákból készült pékárukat. Ha nem szeretnél gabonákat fogyasztani vagy nem szabad valamiért, akkor egyszerűen helyettesítsd rostban gazdag zöldségekkel a “szendvicsalapot”.

Még nincs vége. Lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: