Táplálkozás

Ezért fontos a húsmentes napok beiktatása!

Általános tapasztalatok alapján megállapítható, hogy mi “mindenevők” vagy “húsfogyasztók” kevesebb figyelmet és energiát szentelünk a húsmentes napok beiktatására, pedig fontos lenne!

Egyes kutatások szerint a sok húsfogyasztás növeli a vastagbélrák kockázatát, valamint kimutatták azt is, hogy a nem húsfogyasztók körében kisebb arányban fordulnak elő magas koleszterinnel vagy 2-es típusú cukorbetegséggel szenvedő emberek. Viszont azt is tudni kell, hogy általában a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytató emberek jobban ügyelnek az egészséges, tudatos életmód kialakítására is.
Tehát nem jelenthetjük ki, hogy a húsfogyasztók vagy a húst nem fogyasztók életmódja a leginkább egészséges és követendő. Viszont valahol meg kell találni az arany középutat.

 

Miért fontosak a húsmentes napok?

A húsok – a glutén mellett – a gyomor számára a legnehezebben emészthető anyagok. Ez nyákképződést, túlzott gyomorsav termelődést és a gyomorban keletkező savas gázok termelődését okozhatja, vagyis refluxot. Mindenképpen érdemes tehát kicsit több energiát fordítani a teljesen húsmentes napok beiktatására gyomrunk “tehermentesítése” érdekében!

 

Mit is értünk ‘hús’ fogalma alatt?

A hús a meleg vérű gerinces állatok izomzata, azaz olyan szövetek, sejtek és rostok, amelyek a mozgást és erőkifejtést biztosítják. Tehát olyan gerincesek, mint pl. a marha, a sertés, a baromfi stb.
Ebből pedig az következik, hogy mivel a halfélék és a puhatestűek (csigák, kagylók, rákok) nem melegvérűek sőt, ez utóbbiak nem is gerincesek, ezért nem rendelkeznek olyan izomzattal (mondhatnánk ‘hússal’) ami az emberi szervezet számára nehezen emészthető lenne.
A tojás hasonlóan kérdéseket vet fel ez ügyben, viszont mivel a tojás sem izomzat és nem is kifejezetten gerinces állat 😀 ezért ez sem minősül húsnak!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: