Edzés

10 jógapóz székrekedés és puffadás ellen

A székrekedés, az emésztőszervi panaszok, az ideges eredetű gyomorfájdalom, a bélgörcsök vagy a puffadás a mindennapokat is képesek megkeseríteni. A tünetek enyhítésére és megelőzésére viszont – gyógyszerek helyett –  hatékony megoldást jelenthet a jóga. Mutatunk 10 jógapózt, melyeket alkalmazva hatékonyan megszüntetheted a kellemetlenségeket – ráadásul pénzbe sem kerül, csak 10-20 percedbe és csupán egy kis helyet kell magadnak találni a nappaliban, hálószobában. Hosszútávon ez a problémák megelőzésében is nagy segítség lesz.

A jógapózok végezhetők hátfájással is!

Bár számtalan jógapozíció élénkíti az emésztést, hasfájás esetén nem mindegyik mozdulatot esik jól kitartani. A következő pózok irritábilis bél szindróma vagy gyulladásos bélbetegségek esetén is nyugodtan végezhetők, de fontos mindig maximálisan odafigyelni a test válaszaira, és lassan, fokozatosan átlépni egyik pózból a másikba.

Ha valamelyik testtartás nehézséget okoz, nem szabad erőltetni – csak addig javasolt csinálni, amíg jólesik. Akár pár másodperc szünet is tartható köztük egyszerű hullapózban fekve, egyenes lábbal, a karokat a test mellé engedve, esetleg a pihentetőnek érzett pózok egyikében. Továbbá figyelj arra is, hogy a jógát soha ne tele hassal végezd!

 

Jógapózok székrekedés és puffadás ellen

10. A kis jógahídhoz feküdj hanyatt hajlított lábbal, majd nagyon lassan emeld meg a hasad, miközben a válladon és a lábfejeden támaszkodsz, és szintén lassan engedd vissza!

 

9. A bélmozgásra nagyon jótékonyan hat fél gerinccsavaró mozdulat, amit ülő pozícióban, a tenyérre támaszkodva kell végezni, először egyik, majd a másik irányban.

 

 

8. A előzőhöz hasonló ez a mozdulat, csak kicsit más pozícióban. A szelek kiengedése pózból a combot az ellentétes irányba húzva, majd mindkét kezet kinyújtva érhető el a fekve csavarás póz, ami szintén nagyon jótékony hatást gyakorol a bélmozgásra.
 
LAPOZZ!
 
 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: