Diéta & Fogyás

10 lépés a hasi zsír leadásáért

Aggaszt az úszógumi? Nem kockásodik a hasad? Ha az elhatározás már megvan, hogy leadd a felesleget és készen állsz tenni érte, akkor a következő pár lépést mindenképp tartsd be!

Zsírégetés hasról

  1. Csak valódi ételt fogyassz

 

A clean eating alapelve az, hogy a természethez minél közelebb álló forrásból táplálkozunk.  Az emberiség táplálékát a történelem során mindig zöldségek, gyümölcsök, magvak, húsok, halak és hüvelyesek alkották. Csak az utóbbi évtizedben változott ez meg. Kizárólag gazdasági és kényelmi okok miatt eszünk feldolgozott élelmiszert, szervezetünk azonban arra van szüksége, amit evolúciónk során megszokott.

 

Ha táplálkozásod sok friss növényekre, valamint visszafogottan gabonákra és húsra korlátozod, akkor ugyanannyi kalóriától is sokkal kevésbé fogsz elhízni, ráadásul a létfontosságú tápanyagokat is biztosítod.

Valódi ételek fogyasztása biztosítja neked a magas rosttartalmú táplálkozást is. A megfelelő rostbevitel segít konrtolálni az étvágyad, emésztésed, de még a szíved egészségét is. A cukorbetegség és az elhízás ellen is ez a legjobb módszer. Azonban tény, hogy csak feldolgozott forrásból lehetetlen mindezt elérni.

Ne feledd a proteincsokik, diétás sütemények, és a legtöbb táplálék-kiegészítő egyáltalán nem számít valódi ételnek! Ezek most nagyon divatosak, de előnyeit csak az ipar marketinghadserege sulykolja beléd. Az ezekből származó protein szinte alig hasznosul, ezért az energiaszegények is a kívántnál több üres kalóriát és mesterséges anyagot tartalmaznak.

 

  1. Tartsd távol magad a cukortól és üres kalóriáktól

 

A cukor a fehér méreg, ez nem vitás. A magas glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása egyenes út az elhízáshoz. Az élelmiszeripar nagyon trükkös és próbál elrejteni a szemed elől egyes cukrokat. Ezek az anyagok meglepően sok mindenben jelen vannak (pl. salátákban, húsfélékben…) amik ugyanannyira hizlalnak, mint a kristálycukor, ezért figyelned kell az rejtett cukrokra is. Ha biztosra akarsz menni az alábbiakat zárod ki:

 

Rejtett cukrok: Egyszerűen kiszúrhatod ezeket, ha megnézed az összetevőket. Ezek általában –óz végződésűek. Keresd a következő álnevek egyikén: Fruktóz, Laktóz, Maltóz, Glükóz, Szacharóz. Ha viszont cellulózt, vagy amilózt látsz, attól nem kell megijedned, mert ezek nem felszívódó cukrok.

Folyékony forrásból bevitt cukrok: Ha a fogyás a cél, akkor hagyd el a gyümölcsleveket, üdítőket. Tiszta víz mellett ihatsz igyál teákat, gyümölccsel házilag ízesített vizeket.

Vigyázz az édesítőszerekkel, mert több természetes hizlal, a legtöbb mesterséges pedig felgyűlik és rengeteg vizet köt meg. Itt találhatod az édesítőszerek leírásait, hogy tudd miket választhatsz.

Gyümölcsökre minden esetben szükséged van, de ha fogyni szeretnél ezek fogyasztását a délelőtti órákra kell időzítened. Tápanyag-táblázatunkban ellenőrizheted mely gyümölcs mennyi szénhidrátot tartalmaz.

 

  1. Étkezz megfontoltan

 

Lassíts az étkezéseden, hogy csak annyit kelljen megenned amennyire szükséged van. Így megfigyelheted, hogy mennyi ételt kíván szervezeted. Ez lesz az a mennyiség, amivel jól laksz, de még nem fogsz elhízni. Étkezés közben csak az ételre figyelj. Élvezd az ízeket, rágj alaposan és ne végezz más tevékenységet. Ez alapvetően egy egészséges szokás mert feltétele a megfelelő emésztésnek, azonban segít az adagok kontrollálásában is azáltal, hogy a jóllakottság érzését kiváltó hormon számára elég időt hagysz jelezni.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: