Edzés

10 szuper fenékformáló gyakorlat saját testsúllyal

Tény, hogy mindenki jó formában szeretne lenni. Valaki egész évben dolgozik rajta, mások pedig csak tavasszal kezdenek bele (bár nyár előtt már késő, ha teljes átalakuláson akarsz átesni… 1 hónap alatt úgysem fog összejönni). A nőknél a legfontosabb testrészek, amiket a legtökéletesebbre akarnak formálni; a combok, has és természetesen a hátsó. Ha farizmára szeretnél összpontosítani, mindenképpen végezd rendszeresen az alábbiakban felsorolt gyakorlatokat.

 

10 szuper fenékformáló gyakorlat saját testsúllyal

Mielőtt nekiállnál, ezt olvasd el:

Van néhány fontos koncepció, amelyet meg kell, hogy érts, mielőtt nekiállsz az edzésnek.

• Végezz 3 sorozatot 2 – 3 gyakorlatból tested azon területére, amelyre éppen koncentrálsz edzése során.
• Nehezebb súlyzókra van szüksége. Ha több, mint 12-15 ismétlést csinálsz, inkább az állóképességedet fejleszted és nem pedig az izmaidat növeled.
• Progresszív túlterhelésre van szüksége, hogy az izmaid nőjenek. Ezért használj nagyobb súlyokat, idővelemeld meg az ismétlések és a szettek számát és végezd a gyakorlatok nehezebb variánsát vagy lassíts minden ismétlésnél.

Még néhány tanács…

Azt ajánljuk, hogy végezz teljes testedzést heti 3x és kapcsolj hozzá 2-3 kardio edzést, mint a futás, amivel fejleszted az állóképességedet. 

Végezz 3 szett gyakorlatot nehezebb súllyal, ideális esetben olyannal, ahol csak 10-12 ismétlést bírsz. Ha a saját testsúlyoddal edzel, legalább 15-25 ismétlést végezz. Térj át a nehezebb variánsokra, adj hozzá súlyokat, ismétléseket, lassíts vagy adj hozzá még 1-2 szettet, ha az ajánlott szettek és ismétlések túl könnyűnek tűnnek. Sokkold a tested, hogy fejlődésre ösztönözd!

 

De a legfontosabb, ami nélkül akármennyit edzhetsz, nem úgy fogsz változni, ahogy szeretnéd: a megfelelő étrend! Szánd rá az időt, számold ki, mennyi az energiaszükségleted, amivel leggyorsabban eléred a célod és állítsd össze a saját, egyedi étrendedet. Ha segítségre van szükséged, Tanácsadóink segítségedre lesznek!

 

Álomhátsó ezzel a 10 gyakorlattal

10. Híd

Ez a gyakorlat az egyik legjobb fenékformáló gyakorlat, még ha nem is tűnik annak. Feküdj a hátadra, lábadat helyezd kényelmesen a földre, hajlítsd be őket és csípődet emeld fel a padlóról. Ha a hátsód a levegőben lesz, a talajt csak a talpaddal, válladdal és a fejeddel érinted majd.

Bizonyosodj meg arról, hogy medencéd olyan magasra emeled, amennyire csak tudod és ne feledd megfeszíteni farizmaidat emelés közben. Ez a gyakorlat már kis idő után is könnyűnek fog tűnni, ezért több variációját is kipróbálhatod, például egyenesítse ki az egyik lábadat és csak a másikkal végezz emeléseket. A leghatékonyabb viszont az, ha súlyt is használsz!

 

 

 

9. Mély guggolás

Ha úgy döntesz, hogy a saját testsúlyoddal szeretnél guggolni (bemelegíteni akár), akkor az lesz a legjobb, ha olyan mélyre mész, amennyire csak tudsz. Ezzel együtt, próbáld meg egyenes háttal végezni a gyakorlatot. Ez biztosítja maximálisan a farizom aktiválását. Állj vállszélességű terpeszben, lábfejed kicsit nézzen kifelé, ne pont egyenesen tartsd, hogy a térdeid természetes helyzetben maradjanak guggolás közben.

Ha nehezíteni szeretnéd a gyakorlatot, tarts súlyzót a mellkasod előtt vagy próbáld ki az egylábas guggolást (ezt csak a gyakorlottabbaknak javasoljuk, mert könnyen lesérülhetsz, ha nem megfelelően végzed a gyakorlatot).  Ez a gyakorlat nagyon gyorsan megerősíti a hátsódat, javít flexibilitásodon és egyaránt növeli az erődet.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: