Igazi őszi finomságot hoztunk – tudom, hogy van már az oldalon almás pite recept, de ahogy sok más receptet, ezt is el lehet készíteni sokféleképpen. Lássunk egy amerikai változatot Martha Stewart-tól:
Amerikai almás pite recept
Az amerikai pitetésztához:
315 g ch csökkentett-/rozsliszt
1 teáskanál kristálycukor (nyírfacukor vagy stevia)
1 teáskanál himalája só
230 g hideg vaj
70 g jéghideg víz
A forma kenéséhez:
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a kockákra vágott hideg vajat belemérjük egy késes robotgépbe, amiben addig dolgoztatjuk, míg homok állagú morzsát kapunk. Az a lényeg, hogy egy borsószemnél nagyobb vajdarab ne legyen benne. A robotgép tartalmát egy keverőtálba szórjuk, hozzáöntjük a jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát, az egyik kicsit legyen több, mint a másik. Műanyag fóliával becsomagoljuk, kilapítjuk és betesszük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, de akár 3 napig is eláll.
Egy jénai, átlátszó piteformát kivajazunk és kilisztezünk. (Azért fontos az átlátszó forma, hogy tudjuk ellenőrizni sütés közben az alját is, hogy mennyire sült meg.) Először a nagyobb darab tésztát nyújtsuk ki, akkorára, hogy passzoljon a formánkhoz. (Én 28 cm átmérőjű formában készítettem.) Simítsuk bele az előkészített formába a tésztát, a széleinél vágjuk le a felesleget és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. A sütőt pedig melegítsük elő 180°C-ra, alsó-felső sütésen.
Az almatöltelékhez:
1 kg alma (hámozva, csumázva)
1 evőkanál ch csökkentett liszt / rozsliszt
2 evőkanál tápióka keményítő
1,5 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál kristálycukor (nyírfacukor vagy stevia)
1 db citrom leve
1 evőkanál cukormentes, házi baracklekvár
2 evőkanál darált dió
A tetejére:
1 db tojássárgája
2 evőkanál habtejszín
2 evőkanál nyírfacukor/méz
Az előkészített almát vágjuk nagyobb darabokra, dobáljuk egy nagy keverőtálba és egyből facsarjuk is rá a citrom levét. Szórjuk hozzá a lisztet, a keményítőt, a fahéjat és a cukrot, majd forgassuk össze alaposan. A piteformát közben vegyük ki a hűtőből, az alját kenjük meg a baracklekvárral, villával szurkáljuk meg és szórjuk meg a dióval – mindezt ebben a sorrendben. Jöhet bele a töltelék, egyengessük el és tegyük be a hűtőbe míg előkészítjük a tetejét.
A tetejéhez nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vékonyra és szaggassuk ki tetszőleges kiszúrókkal. A formákat ízlésesen rendezzük el a pite tetején, kenjük meg a tejszínnel elhabart tojássárgájával és szórjuk meg a barna cukorral. Mehet az egész az előmelegített sütőbe, ahol 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje már túlságosan pirulna, de az alja még fehér, akkor fedjük le a tetejét egy darab alufóliával vagy szilikonos sütőpapírral, a hőfokot pedig vegyük le 160-165°C-ra és így süssük tovább. A megsült pitét hagyjuk legalább 4 órán át hűlni a pulton, de legjobb lenne egész éjszaka. Másnap csodálatosan szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánunk!