A karfiol, mint megfelelő rostforrás és nedvességben gazdag zöldség, elősegíti a teltségérzet kialakulását
Mivel antioxidáns vegyületekben is gazdag a karfiol, segíthet a rákos betegségek megelőzésében, illetve a belső gyulladások ellen is hatékony lehet. Némelyik antioxidáns, például a szulforafán a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti rákos eredetű megbetegedések mellett.
Hogyan fogyaszd a karfiolt és mi helyett érdemes enni, ha diétázol?
Főleg köretként használják, külföldi oldalakon sok-sok karfiolos receptet találni. A rizs, a gabonák és a hüvelyesek helyettesítésére alkalmazzák leggyakrabban, például lehet készíteni:
- karfiolrizst,
- karfiolból pizza-alapot,
- karfiolpürét,
- karfiol humuszt,
- karfiol tortilla lepényt,
- vegánoknak karfiolpörköltet.
Íme, egy szuper recept, amivel a rizs kalóriatartalmát is csökkentheted!
Karfiolrizs recept
Egy közepes fej karfiolt bonts rózsáira és tedd az aprítógépbe.
Amikor már rizsszem méretűek, akkor helyezd át őket egy serpenyőbe, amin előzőleg zsiradékot hevítettél, borítsd bele, forgasd-pirítsd át.
Gyakran kevergesd, mert igen hamar leéghet! Kb. 5-8 perc alatt kész is van.