Táplálkozás

Fogyás szénhidrátszegény diétával – hibák, amiket mindenképp kerülj el!

Egyre népszerűbbek a szénhidrátszegény diéták ezért egyre többet kell róla beszélnünk. Az a baj, ezzel a fogyókúrával, hogy ha rosszul csinálnod akkor extrém módon egészségtelen tud lenni, sőt később több jön vissza, mint amennyit sanyargatás árán leadtál. Nézzük, hogyan tudod elkerülni ezeket a hibákat.

Évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendenek az ún. „low-carb”, azaz az alacsony szénhidráttartalmú étrendek. Van, aki az egészségét szeretné ily módon védeni, van, aki fogyni szeretne, és van, akinél ez nem népszerűség kérdése, hanem betegsége miatt, pl. cukorbetegség, inzulinrezisztencia kell odafigyelnie a napi szénhidrátbevitelre.

A szénhidrátszegény diéták népszerűségének első hulláma a 70-es években indult az Atkins-diétával, ma már nagyon széles az elérhető low-carb paletta. Lényegük általában az egyszerű szénhidrátok teljes kizárása és az összetett szénhidrátok kisebb-nagyobb korlátozása az étrendből, illetve a napi szénhidrátbeviteli mennyiség pontos meghatározása. Nálunk például a fogyni vágyók körében vált népszerűvé az elmúlt években a 160 g szénhidrát diéta, de vannak, akik ennél kisebb mennyiséget céloznak meg étrendjükben.

Lássuk, melyek lehetnek a szénhidrátszegény diéták buktatói!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: