Edzés

Futócipők – hogyan válasszunk megfelelő típust az edzésekhez?

Kezdő futóként, ahogyan elkezdjük keresni a megfelelő futócipő modellt, szinte azonnal látjuk, hogy ez egyáltalán nem olyan egyszerű. A márkák elképesztő választékban kínálják a mindenféle technológiával felruházott futócipőket, ezerféle dizájnban és ezerféle felhasználásra. Mire figyeljünk tehát oda kezdőként, amikor futócipő modellt nézünk?

Hogyan válasszunk árban, típusban és márkában?

A fő kérdés általában az szokott lenni, hogy vajon mennyit érdemes szánnunk a futócipő megvásárlására? Az összeg ugyanis a csillagos ég is lehet, azonban ezzel egyáltalán nem biztos, hogy jól is járunk. A nagyon drága, akár százezres tételekbe kerülő futócipőket ugyanis olyan profiknak szánják, akik nem állnak meg a pár kilométeres futásnál, hanem folyamatos hajtják magukat.

Kezdőként nekünk egy jó darabig nem lesz problémánk ezzel, viszont nem érdemes lemondani az alap technológiákról sem. Ebből a szempontból pedig egy erős középkategória – 20 000 – 30 000 forint körül – tökéletes választás lehet egy jó, és sokáig működő futócipő beszerzésére. Na de, milyen technológiákat nem érdemes kihagyni, ha futócipőről van szó? Például ha a futócipőnél arra utaló technológiai jelzés található, amely levegőző és izzadságelvezető anyagból készült modellre utal, már alapnak számít. Nem árt, ha a cipő talpa is rendelkezik valamivel, például légpárnás vagy energia-visszaadó talpakkal. Ez az olyan márkák tekintetében, mint az adidas, Puma vagy a Reebok általában szinte alapnak számít egy jó futócipő esetén, de azért mindig olvassuk el a cipő technológiai leírását is. Ezen kívül azzal is érdemes tisztában lennünk kezdőként, hogy kizárólag csak a futócipő címkével ellátott modellek között nézelődjünk. A sportcipő megnevezés ugyanis nagyon becsapós lehet, hiszen ezerféle sport létezik, mindegyikhez más talp a megfelelő, ráadásul a divatsportcipők is ezen a néven futnak. Ezért nekünk mindig a futócipő szekcióban kell nézelődnünk. A jó modelleket egyébként hamar felismerjük az enyhén ível talpukról. Az egyenes talpú cipők ugyanis rendkívül kényelmetlenek futáshoz.

Futócipő típusok

A káoszt a futócipő választásban sokszor nem csak a márkák és a modellekbe épített technikák arzenálja okozza, hanem az is, hogy ezerféle futás típushoz létezik futócipő. Nekünk pedig nem érdemes kísérletezni, mert bizony ha nem olyat választunk, ami jó, azzal csak a futástól vesszük el a kedvünk. Ezért ha általános futás volna a cél, például egy az utcán való esti kocogás, akkor a legjobb, ha egy olyan modellt nézünk, aminek a leírásában az általános, vagy alap futócipő megnevezés szerepel. Ezen kívül ugyanis kaphatunk terepfutó cipőt, edzőtermi futócipőt, futócipőt maratoni futásokhoz és sprinthez is többek között. A modelleknél mindig megtalálható a jelzés, hogy milyen típus mihez megfelelő. Ez például a CCC webáruházában is általában olvasható, a cipő pedig a CCC-nél fizikailag is valamelyik üzletükben felpróbálható. Tehát ebben az esetben nincs zsákbamacska, hiszen vásárlás előtt fel is tudjuk próbálni a kiválasztott terméket.

Ez is érdekelhet: