Edzés

Az örök dilemma: Izomláznál pihenjünk vagy eddzünk tovább??

Mondanom sem kell, hogy mennyi tévhit övezi ezt a témakört, miközben a válasz egyszerűbb, mint gondolnád! Vesézzük ki a témát, hogy mindenki megértse, mi miért van. 

Az izomláz az edzés egyik legkellemetlenebb mellékhatása… Mintha plusz árat kellene fizetned amellett, hogy időt és energiát szánsz a mozgásra. Ráadásul ez sajnos sok ember kedvét szegi, hogy tovább folytassa, hiszen ez már nincs a komfortzónádban. És ha nem tudod, mi ilyenkor a teendő, még többet ártasz magadnak.. Lássuk tehát, mi az izomláz és mi a teendő ebben az esetben.

Mi az izomláz?

Megerőltető – pláne addig szokatlan – mozgás után gyakran jelentkezik izomfájdalom, némi időeltolódással. Általában néhány óra múlva vagy másnap éri el a csúcspontját és ez teljesen normális, mert a hátterében egy természetes biokémiai folyamat áll. Az izomláz tehát nem betegség és nem is tekinthető sportsérülésnek. Utóbbi fogalomhoz viszont van némi köze, hiszen ilyenkor az edzés hatására apró mikrosérülések keletkeznek az izomrostokban, amik egyfajta gyulladásos folyamatot indítanak el, s ennek a tejsav termelődése és lebomlása is része.

Izomláz tehát akkor jelentkezik, ha az izmokat a megszokottnál nagyobb vagy attól eltérő jellegű terhelés éri. Természetesen nem minden edzés végződik erős izomlázzal, de új mozgásforma vagy szintlépés esetén teljesen normális. A mikrosérülések utáni gyógyulás egyébként az izomépítés elengedhetetlen része. Érdemes tehát úgy tekinteni erre az egészre, mint egy végtelen körforgásra, aminek a célja a folytonos fejlődés, az izomláz pedig egy visszatérő állomás, amitől nem kell tartani.

Nincsenek kivételek!

Az izomláz korántsem csak a kezdőket érinti.. Még a profi sportolók is megküzdenek vele, csak ők már annyira hozzászoktak, hogy többnyire kevésbé viseli meg, mert tudják, hogy a testük éppen most készül fel a még jobb teljesítményre – így ugyanaz a gyakorlatsor, ami a fájdalmakat kiváltotta, legközelebb már nem lesz ennyire megerőltető.

Az első időkben azonban tényleg nagyon rossz érzés az eddig még nem tapasztalt fájdalmakkal szembesülni. Ez nem is annyira testi, mint inkább lelki probléma, hiszen a fájdalom sokszor félelmet vált ki. Fontos tehát, hogy ha izomlázzal küszködsz, akkor legyen melletted egy szakember, akihez bármikor fordulhatsz és válaszol az ezzel kapcsolatos kérdéseidre. Bár valószínűleg csak egyetlen kérdésed lesz: hogy normális-e, amit érzel. Az izomláz szerencsére könnyedén megkülönböztethető a sérüléstől – már csak azért is, mert késleltetve jelentkezik.

Érdemes tovább olvasnod, hogy megtudd, mik a leggyakoribb hibákat, amiket izomláz esetén tehetsz >

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: