Diéta & FogyásTáplálkozás

„Nem is eszem sokat!” – vagy mégis?!

Ha már belevágtunk egy egészségesebb életmód kialakításába, de semmi látható változás nincs az erőfeszítéseinkben, akkor bizony egy kicsit mélyebbre kell ásni és természetesen nem árt őszintének lenni önmagunkkal szemben. Gyakori jelenség ugyanis a túlevés esete, amikor észrevétlenül is több tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint amire szüksége lenne.

 

Kemény diéta

Azt gondolhatjuk, hogy ha szigorú diétát követünk, akkor azzal minden bizonnyal megakadályozzuk, hogy többet együnk a szükségesnél és elkerülhetjük a nassolásokat is. Tehát nem lehet, hogy többet együnk! De bizony sajnos legtöbb esetben ezek az energiaszegény étrendek pont az ellenkezőjét váltják ki. Ugyanis a folyamatos valódi éhségérzet – nem csak az, amely a „tiltott gyümölcs” iránti vágyból adódik -, valamint az ebből következő sóvárgás hatására egyszer csak robban a helyzet. Belebukunk a túlzott megvonásokkal járó diétába. Ezért aztán inkább olyan életmód kialakítása lenne a célszerű, ami reális keretek között mozog. Hidd el, az egészségesen, tisztán kialakított étkezésbe nagyon sok minden belefér, ráadásul megszabadulhatunk a sóvárgástól, a habzsolástól, majd a bűntudattól és természetesen a jojó-effektustól is!

 

„Edzés után belefér!”

Olykor bizony túlbecsüljük az edzés közben ledolgozott kalóriák számát és sajnos a gépek számlálóiban sem lehet megbízni, mert nem tudják a valódi értéket kimutatni. Sokan abba a hibába esnek, hogy edzés után bűntudat nélkül falnak, hiszen már előre ledolgozták a bevitt pluszt. Ez esetben azonban ne várjunk csodákat és eredményeket!

Természetesen szükséges és fontos az edzés utáni szénhidrát fogyasztása, hiszen ilyenkor a szervezet glikogén raktárai a terhelés hatására meglehetősen kiürülnek és ha nem gondoskodunk a pótlásukról, akkor bizony a szervezet megoldja magától. Ez annyit jelent, hogy az izomzat nemhogy növekedne, hanem éppen csökken, tehát saját fejlődésünket akadályozhatjuk. Egy intenzív edzés után a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátok ajánlottak, mint például gyümölcsök, gyümölcslevek, gyümölcskészítmények, tejtermékek, puffasztott vagy extrudált pékáruk, pürésített vagy turmixolt zöldségek, esetleg e célra gyártott fehérjeporok.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: