Wellness

Alváshiány – Elhízás. Hogyan függ össze a kettő?

Túlsúlyunkért, felesleges kilóinkért legtöbb esetben a mozgásszegény életmód és a rendszertelen táplálkozás a felelős. Akkor miért kell mégis odafigyelnünk a kielégítő alvás mennyiségére? Eláruljuk!

 

 

Hogyan hat az alváshiány?

A rendszeres kialvatlanság akár súlyos következményeket is vonhat maga után! A feszült idegállapot okozta cívódasokon, az iskolai és munkahelyi teljesítmény romlásán túl a koncentráció hiánya sajnos nem kívánt baleseteket is okozhat! És igen, az alváshiány hatással van súlygyarapodásunkra is!

 

 

Alváshiány és elhízás 

A folyamatos kialvatlanság végül a kimerültség állapotát eredményezi. Mivel a szervezet energia szintje az alváshiány következtében erősen lecsökken, a hiányzó energiát kívánja a szervezet, amit valahogyan pótolnunk kell. Természetesen legjobb megoldás a megfelelő mennyiségű alvás lenne, viszont ha erre nincs lehetőség, akkor leggyakrabban az ételhez nyúlunk! S mivel sok energiát a kalóriadús, szénhidrátban gazdag édességek, pékáruk és ropogtatni valók adnak, így észrevétlenül is sokkal többet fogyasztunk belőlük, mint amennyit optimális esetben megengednénk magunknak! Mert ugye megérdemeljük, hisz fáradtak, kimerültek vagyunk, kell az energia!
Szóba jöhetnek még különféle koffeines italok, jó sok cukorral, mert úgy jobban üt… és akkor már ki is alakul egy ördögi kör! Hisz az energiaszintünk valójában nem nőtt, csak meg-megugrott, de a probléma nem lett orvosolva. Idővel pedig azon kapjuk magunkat, hogy szorít a nadrág, pattan az inggomb, és ráadásul még mindig totál kivagyunk.

Az alváshiány okairól és megoldásokról a következő oldalon olvashatsz!

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: