Tudnod kell, hogy a zsír fontos makrotápanyag, egyes fajtái között azonban óriási különbségek vannak. Lássuk mik ezek és, hogy mikre kell odafigyelned.
A zsír éveken keresztül tiltólistás volt, minden formájában. A diétás étrendek, ahol csak lehetett, igyekeztek kiiktatni, egy időben divatosak voltak az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes ételek. Ezzel azonban nemcsak az egészségkárosító, a hízással is szorosan összefüggő, rossz zsírok tűntek el az étrendből, de legtöbbször a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához és számos szerv megfelelő működéséhez elengedhetetlen jó zsírok is.
A zsír egyike az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen makrotápanyagoknak
A másik kettő a fehérje és a szénhidrát. Nem mindegyik zsírtípus hat azonban egyformán. A pozitív hatással rendelkező, jó zsírok (telítetlen zsírsavak) közé tartoznak az egyszeresen és többszörösen szaturálatlan zsírok, míg a rosszak az iparilag előállított transzzsírok (telített zsírsavak). A szaturált zsírok valahová a kettő közé esnek. Elmondjuk, mi pontosan a különbség köztük, ha a fogyásról és az egészségről van szó!
Rossz zsírok
Minden zsírfélének hasonló a kémiai felépítése: szén- és hidrogénatomok kapcsolódnak egymáshoz. Ami fontos különbség, az a láncok hossza és formája. Már a struktúra apró különbségei is elegendőek ahhoz, hogy két zsír hatása erősen eltérjen.
Az élelmiszerekkel bevitt legrosszabb zsiradékok a transzzsírok. Ezek a hidrogénezési eljárás melléktermékeiként jönnek létre. Ezt a gyártási folyamatot arra használják, hogy megszilárdítsák a zsírokat és megelőzzék az avasodást. Ilyenkor a növényi olajokat hidrogén és egy nehézfém-katalizátor – például palladium – jelenlétében hevítik, míg extra hidrogénatomok kapcsolódnak a szerkezetükhöz. Ez az élelmiszer címkéjén hidrogénezett növényi olajként jelenik meg.
A transzzsírokban gazdag étrend emeli a szívbetegségek kockázatával összefüggő LDL-koleszterinszintet. Mindössze azzal, ha a kalóriák 2%-át ezekből viszed be, 23%-kal nő a szívproblémák kockázata, derült ki egy pakisztáni kutatásból. A transzzsíroknak nincs ismert egészségügyi előnyük, nincs biztonságos fogyasztási mennyiségük, érdemes őket 100%-ig száműzni az étrendből.
TIPP: Így tudsz zsírral fogyni / A méltán hatékony ketogén diéta
Még nincs vége. LAPOZZ!
A cikk a következő oldalon folytatódik: