Egészséges reggelikTáplálkozás

Így készül a tökéletes zabkása!

A zabkása az egyik leguniverzálisabb reggeli ötlet, amit választhatsz. Sokféleképpen elkészíthető, tele van tápanyaggal és energiát ad, hogy lendületesen induljon a napod. Lássuk, mik a tökéletes zabkása alapjai plusz hoztunk néhány ínycsiklandó szuper receptet is 😉

Hogyan készül a tökéletes zabkása? Íme:

Érdemes aprószemű zabot vásárolnod, mert sokkal élvezhetőbb, mint a nagy szemű. A zab keménysége miatt alapvetően egy nehezen fogyasztható étel, ezért valamivel puhítani kell. A hagyományos receptekben tejjel és cukorral főzik fel. HA valóban egészséges reggelit szeretnél készíteni, egyiket se használd –  inkább növényi tejjel (mandula-, rizs-, kókusz- vagy akár zabtej) vagy vízzel készítsd, folyamatosan kevergetve lehetőleg lassú tűzön.

A folyadék mennyiségét csak az befolyásolja, hogy mennyire szereted sűrűn. Készíthetsz ragacsos, szinte rágható zabkását is mondjuk 1 csésze zab és 1/2 csésze víz/tej hozzáadásával vagy folyékony zabkása 2 csésze folyadékkal. Valahogy e kettő között kell megtalálnod a saját ízlésed. Édesítésként mézet, juharszirupot vagy steviát/xilitet használhatsz.

 

Készítheted sósan is!

Kevésbé elterjedt, de készíthető sós zabkása is. Sőt, készíthető nyers ún. overnight zabkása is, ahol főzni nem kell, csupán összekeverni és pár órát /egy éjszakát a hűtőben pihentetni. Ennek előnye, hogy biztosan minden tápanyag benne marad a zabban, hátránya pedig, hogy hideg, kevéssé krémes állagú lesz és időigényesebb. Én például melegebb időben szoktam ezt a verziót készíteni, ilyen hidegben sokkal jobb a meleg zabkását kanalazni reggelente.

Állagjavításra jó lehet a chia mag, ütifű maghéj vagy reszelt cukkini is. Előbbi kettő inkább zselésít, utóbbi krémesít. Ráadásul mindegyik szuperegészséges. A krémes állag elérhető görög joghurttal is, de akár le is turmixolhatod a főtt kását. Tovább fokozhatod a változatosságot, ha ropogós falatkákat is csempészel bele, mint pl. a kókuszchipset, magvakat vagy granolát.

 

Természetesen a jó zabkásából a gyümölcs sem hiányozhat!

Édes zabkásánál friss vagy fagyasztott gyümölcsöket is használhatsz. Ezeket a kész kásába keverd vagy feltétként a tetejére tedd. Itt is csak a képzelet szab határt, de ügyelj arra, hogy a nagyon lédús gyümölcsök ronthatják az élményt. Sós zabkásánál párolt zöldségek, hagyma, esetleg sült húsok játszhatnak jó szerepet.

 

ZABKÁSA RECEPTEK A KÖVETKEZŐ OLDALON! LAPOZZ!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: