Túl tónustalannak, puhának érzed a tested? Ezt tedd, hogy változzon a helyzet

okt. 12 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Sportolsz, egészségesen étkezel, valami miatt mégis tónustalannak érzed a tested? Talán kifejezetten narancsbőrös vagy sima, de „lógósabb” a combod? Ezeket a tüneteket a gyenge kötőszövet okozza elsősorban, amin bár nehéz változtatni, mégsem lehetetlen. Most megosztjuk veled ennek okait és ellenszerét.

Mi a kötőszövetünk feladata?

A kötőszövet feladata a sejtek közti kommunikáció segítése. Mivel az emberi test olyan, mint egy bonyolult számítógép, itt is ugyanúgy információ átadás, információ-továbbítás zajlik. A kötőszövetet is sejtek, emellett kötőszöveti rostok, szerkezet nélküli alapállomány és szöveti nedvek alkotják – ezeket együtt extracelluláris mátrixnak hívjuk.

TIPP: Egyszerű házi praktikák narancsbőr ellen

 

A gyenge kötőszövet leglátványosabb tünete

Külső jegyekben sajnos észrevehető a gyenge kötőszövet, puhább, petyhüdtebb a test még akkor is, ha alatta izmos az ember. A férfiak ebből a szempontból szerencsésebbek, esetükben ugyanis az izomréteg a kötő- és zsírszövetek fölött helyezkedik el, így alapvetően feszesebbnek látszanak a nőknél. A leglátványosabb, gyenge kötőszövetről árulkodó tünet és egyben kötőszöveti betegség a cellulitisz (narancsbőr). Bár sokan azt gondolják, a túlsúllyal áll összefüggésben, valójában nem, hanem alkati és életmód tényezőkön egyaránt múlik, megjelenik-e. Van, aki erősebb alakú, mégsem küzd vele, míg más a karcsú teste ellenére is szembe kell, hogy nézzen a problémával.

 

Formás lábak, kerek hátsók, izmos hasfalak... Kövess minket Facebookon is! ➞
 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: