Diéta & Fogyás

Kevesebb szénhidrát vagy zsírcsökkentés? Ezt kell (t)enned a fogyáshoz!

Fogyni szeretnél? Ha ezt olvasod, valószínűleg igen. Lehet, már kipróbáltál ilyen-olyan diétákat, fogyókúrákat, “fogyasztó” termékeket. Mivel még mindig nem fogytál le, esetleg visszahíztál, nem találtad meg a Neked megfelelő módszert. Hoztunk Neked egy kis segítséget és válaszolunk néhány fogyással-diétával kapcsolatos, igen gyakori kérdésre is. 

Szénhidrátcsökkentés: ez a legnépszerűbb módszer… de tényleg mindenkinek ezt kell tennie?

Manapság nagyon elterjedt a szénhidrát csökkentése, ez köszönhető például a paleo diéta népszerűségének is, illetve sok-sok sikertörténetnek, ami ehhez kötődik. Ezzel szemben korábban a zsírcsökkentés volt nagyon elterjedt, az USA-ban pl. már egészen a ’70-es évektől. Látható a különféle diétás csoportokban, fórumokon a harc, ahogy egy-egy sikeres fogyás után az emberek minden erejükkel azon vannak, hogy a másikat meggyőzzék arról, mi a jó. Pedig ez nem ilyen egyszerű! Attól még, hogy valamilyen diéta valakinek működött, közel sem biztos, hogy egy másik embernél is fog. Nem ugyanolyan az emberek teste, így az üzemanyag-szükségletük is más.

Az, hogy a szénhidrátot elképesztően lecsökkenti valaki, esetleg egészében kiiktatja, nagyon egészségtelen(!), mert minden makro tápanyagra szüksége van a szervezetnek! Csak épp oda kell figyelni, hogy mit eszel és mikor és mennyit. Ez a nagy titok.

Egyrészt, amit a szakemberek is hangsúlyoznak, azt kell megnézni, mit veszel magadhoz:

a finomított, gyors felszívódású, magas glikémiás indexű szénhidrátokat érdemes elkerülni, és
felváltani őket a jó minőségű, teljes értékű, lassú felszívódású és alacsony GI-vel rendelkezőkre.

 

Emellett a mennyiség sem mindegy!

Van, akinek valóban beválik a kevesebb CH-, de megnövelt mennyiségű zsír- és fehérjefogyasztás, mert így működik jól a szervezete.
Azt, hogy a te szervezetednek mi a legjobb, a legegyszerűbben egy pontos, gépi anyagcseretípus mérés útján tudhatod meg, ahol kiderül, hogy milyen arányban érdemes elosztani az étkezéseid során a makro tápanyagokat, miből és mennyi az ideális ahhoz, hogy az emésztésed optimálisan működjön, és így a karcsúságod is visszanyerd. Itt olvashatsz a részletekről!

 

Villámdiéták és turbó fogyókúrák… Lapozz a folytatásért!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: