Diéta & Fogyás

5 dolog, amely befolyásolja, hogy milyen gyorsan tudsz lefogyni

Motivációs ötletek a fogyáshoz
Motiváció a fogyáshoz

A lehető legnagyobb gond, hogy az emberek nagyrésze most és azonnal szeretne lefogyni. Ez a hirtelen jött, éhezésekkel tarkított önsanyargatás viszont többet árthat, mint használ. Minél inkább éhezik az ember, annál inkább vált a szervezet vészhelyzetmódba és kezd el raktározni. Nem beszélve arról, hogy a hirtelen jött fogyás nem nevezhető életmódnak így az esetek túlnyomórészében a delikvensek gyorsan vissza is szedik a leadott kilókat, plusz még egy párat… Ezt nevezzük ugye jójóeffektusnak. Ezért érdemes egy olyan diétát tartani, amibe nem akar belepusztulni az ember és hosszútávon is tartható. Igaz, hogy a fogyás lassabb lesz, DE tartós marad!

Motivációs ötletek a fogyáshoz
Motiváció a fogyáshoz

Mennyit szeretnél fogyni?

Minél több súlyfelesleggel vágsz neki a fogyókúrának annál gyorsabban tudod leadni a kilókat. Ennek oka, hogy egy nagyobb tömegű embernek jóval nagyobb az alapanyagcseréje (ez az az energiafelhasználás, ami sport és mindenféle fizikai aktivitás nélkül kell a szervezetednek az alapvető funkciók ellátásához), tehát sokkal több kalóriára van szüksége, mint vékonyabb társainak, akkor is, ha épp csak fekszik. Na és az a „mondás” is nagyon igaz, hogy az utolsó kilóktól a legnehezebb megszabadulni. A lényeg, hogy semmiképp se legyen cél a heti 0,5-1kg fogyástól több a célod!

Mennyivel eszel kevesebbet?

Az a bizonyos kalóriadeficit… Vigyél be kevesebb kalóriát, mint amit elégetsz. Milyen egyszerűnek hangzik igaz? Pedig nem az… Hiszen tény, hogy kalóriadeficitre van szükség a fogyáshoz, tehát kevesebb kalóriát kell bevigyél, de ha túl keveset viszel be akkor jön a szervezeted pánikgombja és elkezdi lelassítani az anyagcseréd. Itt jön képbe a sport. Próbáld meg a különbözetet inkább mozgással elérni a túl extrém fogyókúrák helyett. Felejtsd el a 1000 kalóriás diétát és társait.

Mennyit alszol?

A minőségi alvás egy olyan alapvető aspektusa az egészséges életmódnak és ezáltal a fogyásnak is, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ugyanis a nem megfelelő és minőségű alvás nagyban gátolhatja a fogyásod, többek között hormonváltozásokat is előidézhet. Próbálj meg minden nap 7-8 órát aludni és kerülni a kék fényt!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: