Hírek

5 rákkeltő dolog, amikre nem is gondolnál!

The word Cancer hidden in a strand of DNA

Több, mint 35.000 magyar ember halálát okozzák évente a különböző rákos megbetegedések. A rék kialakulása részben öröklött, részben pedig életmóddal összefüggésben álló tényezőkön múlik, de a pontos okaik lényegében ismeretlenek. Tény, hogy a dohányzás rákkeltő, ahogy a túlzott alkoholfogyasztás. Akadnak viszont olyan, teljesen hétköznapi élelmiszerek vagy sokakat érintő életmódjellemzők is, melyek kevésbé ismertek rákkeltőkként. Nézzük meg, melyek ezek és kerüld el őket messziről!

5 hétköznapi rákkeltő, amikre fokozottan figyelj oda!

5. A legdurvább rákkeltő: a fehér cukor

A fehér cukor a sejtek megnagyobbodását okozza, mivel a fogyasztást követően nagyon gyorsan a véráramba kerül, amiben így megnő az inzulin mértéke is. A sejtmegnagyobbodás a rákos sejtek, illetve áttétek képződésének is táptalaja.
Persze nem csak a fehér cukornak vannak ilyen hatásai, hanem minden különösen magas glikémiás indexszel rendelkező ételnek, finomított szénhidrátnak, vagyis a fehér lisztnek is. Ezek üres kalóriák, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek rost- vagy vitamintartalommal és súlyos károkat okoznak a szervezetben hosszú távon. Kerüld el a finomított cukrokat és az ezt tartalmazó ételeket, italokat!

 

4. Stressz

A rövidtávon fennálló stressz közvetlenül nem rákkeltő, viszont hosszú távon az immunrendszerre gyakorolt hatásai miatt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A stressz hatására a komplett életminőség romlik: kihathat az étkezésre, az alvásra, csökkentheti a mozgásigényt, depresszióhoz vezet és ezek együtt már közvetlen rákkeltők lehetnek. Tudtad, hogy tudományosan bizonyították, hogy a már meglévő daganat esetén a stressz kórósan felgyorsíthatja a rákos sejtek burjánzását?

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: