Táplálkozás

Fáj a fejed étkezés után? 6 étel állhat a háttérben, vigyázz velük!

Migrént, fejfájást sok minden kiválthat, azonban mielőtt komoly betegségekre gondolnánk, érdemes a környezeti tényezőkben keresni az okokat. A fejfájás gyakori kiváltója a minimális folyadékbevitel, a stresszes, feszült életmód, rossz alvás, a túl sok koffein és a nikotin – vagy függőség esetén, az elvonási tünetek közt is szerepelhet. És nem utolsósorban a táplálkozásnak is köze lehet a fejfájás kialakulásához. Hogy pontosan hogyan és milyen ételekkel kell vigyáznod, hogy elkerüld ezt a kellemetlenséget, most megmutatjuk:

A fejfájás és az emésztőrendszer kapcsolata

Sokan még mindig nem hiszik el, de az emésztő- és a kiválasztó-rendszernek egyaránt, szinte a test egészére komoly hatása van. A fejfájás egyik leggyakoribb előidézője például a székrekedés, de a bélflórád egyensúlyának működése is hatást gyakorolhat rá. Az alvászavar pedig két úton is migrénhez vezethet: egyrészt hormonális okokból, másrészt az alvásmegvonás miatti fáradtság következtében az ember össze-vissza kezd el enni, ami negatívan befolyásolja az emésztőrendszer működését.

 

A fejfájás és az étkezés összefüggése

Közvetlenül az ételek is kiválthatnak migrént, több kutatás is a különféle aminokkal hozta összefüggésbe a fejfájás kialakulását. Az aminok nitrogéntartalmú vegyületek, amelyek számtalan élelmiszerben is jelen vannak. Felelősek például egyes ételek ízéért, aromájáért. A leggyakoribb, migrénnel kapcsolatba hozható aminok a tiramin, a feniletil-amin és a hisztamin. Az aminok lebontásáért az emberi testben a MAO-enzimek felelősek. Amennyiben nincs a szervezetben elegendő mennyiségű MAO-enzim, az aminok nem kerülnek megfelelően lebontásra, így ez vezethet elsősorban a migrén kialakulásához.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: