Edzés

Amikor az egészséges életmód rögeszmévé válik…

Various fresh vegetables and lettuce on wooden surface

Az egészséges tevékenység is lehet rögeszme – tapasztalja a SOTE Magatartástudományi Intézetének testképzavarokat kutató szakértője.
HVG: Egymást érik a Szeresd a tested, fogadd el magad típusú testpozitív kampányok, ám a felmérések és a klinikai tapasztalatok nem igazolták vissza, hogy eredményesek lennének. Sőt már férfiak között is egyre többen küszködnek evés- és testképzavarral.

Babusa Bernadett /pszichológus/: Számos előremutató kezdeményezés hangsúlyozza, hogy a testek rendkívül változatosak, nincs tökéletes alak, amelynek meg kellene felelni.

Ám ezek kizárólag a nőket célozták meg, pedig időszerű lenne a férfiakra nehezedő hasonló nyomást is enyhíteni. Sokáig azt gondoltuk, hogy a férfiak védettek az evés- és testképzavarokkal szemben, az utóbbi időben viszont azt látjuk, mintha nekik is ugyanazt a keserű pirulát kellene lenyelniük, amit a nőknek régóta adagolnak a médián keresztül. Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a testükkel elégedetlen férfiak száma. Manapság kiemelkedő probléma az izomdiszmorfia, vagyis az inverz anorexia. Azok a férfiak, akik ebben szenvednek, egészségtelen mértékben akarnak minél izmosabbak lenni.

 

Hol húzható meg a határ, amikor a sportolás, az edzőtermi gyúrás olyan fokot ér el, hogy már testképzavarról kell beszélni?

Sok a félreértés az izomdiszmorfiával kapcsolatban, amely patologizálja a testépítő sportágat, sőt magát a profi sportot is. Ma könnyen rásütik ezt a bélyeget a testépítőkre. Tény, hogy vonzódnak ehhez, de betegségről akkor beszélhetünk, ha az egészséges tevékenység már rögeszmévé válik. Amikor valaki az edzésért feladja az összes társas és egyéb rekreációs időtöltést, sőt akár a munkáját is. Gondolatai kizárólag az edzés körül forognak: mikor mehet végre edzeni, hogyan és mennyit fog edzeni, mikor kell ennie a legjobb eredmény érdekében? A betegséghez testképzavar is társul – az illető a hatalmas izmai ellenére vékonynak látja magát –, és jellemző a gyakori, nagy dózisú, egészségtelen szteroidhasználat is.

 

Gondolom, legalább ennyire fontos különválasztani a hobbisportolókat a profi sportolóktól.

Többnyire csak a sztársportolók szenzációs teljesítménye és kidolgozott teste jön át a televízióból. Azt már senki sem mutatja meg, hogy a teljesítmény csak látszólag egyéni: egy teljes szakmai gárda dolgozik azért, hogy az ikon a lehető legjobbat hozhassa ki magából. Arról nem is beszélve, hogy a kellő pihenés és a megfelelő regenerálódás ugyanolyan fontos, mint a kőkemény edzés.

Nem először említi a médiát. Van benne igazság, ugyanakkor túlzásnak tartom, hogy folyton a médiát állítják pellengérre mint a testképzavar legfőbb gerjesztőjét.

A testképzavar kialakulása sosem vezethető vissza egyetlen tényezőre!

A betegség kialakulásához hajlamosító, kiváltó és fenntartó tényezők egyedi konstellációja szükséges. A médiának, az általa közvetített irreális elvárásoknak nagy szerepük van, de csak ez kevés.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: