Egészséges reggelik

Egészséges “pirítós”

Az egyik leggyorsabb reggeli, ha valami sósra vágysz, a pirítós. Én nagyon szeretem, főleg teljes kiőrlésű vagy rozskenyérrel, de találtam most egy igazán különleges, sokkal kevesebb kalóriát tartalmazó receptet, ami vitamintartalomban is túlszárnyalja a kenyereket. Próbáld ki az édesburgonya toast-ot! Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és nagyon sokféleképpen elkészítheted – édesen és sósan is. 

 

Miért is olyan jó az édesburgonya?

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

 

A következő oldalon találod az Egészséges “pirítós” receptjét (VIDEÓVAL)

 

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: