Táplálkozás

Méregtelenítés? Ilyen nem létezik!

healthy eating and vegetarian diet concept - word detox with juice, fruits and vegetables

Perui kovaföld, beöntés, csodatea, talptapasz és társai – csak néhány a sok közül, amit a kereső kiad „méregtelenítés” címszó alatt. A különféle böjtök és tisztulást ígérő módszerek hatalmas üzletnek számítanak, Novák Hunor szerint például akár tízmilliókat is kaszálhatnak vele a gyártók – miközben az egész átverés.

Tévhitek a méregtelenítéssel kapcsolatban

Méregtelenítés – a bűvös szó, amelynek valamennyi életmódváltást vagy egészségesebb és jobb közérzetet fontolgató földi halandó áldozatául esik.
Ilyenkor tavasszal különösen aktuális téma, hiszen a megújulás és a nyárra való készülődés hevében sokan szinte bármire képesek lennének azért, hogy megszabaduljanak a néhány hónap (esetleg évek) alatt felhalmozódott zsírpárnáktól, ami alatt valójában ott lapul a feszesebb, narancsbőrtől mentes bőr, a lapos has és a jobb közérzet.

Minderre mára külön iparág épült és a legkülönfélébb teák, pirulák, porok és egyéb más készítmények közül válogathatnak azok, akik észbe kaptak, hogy valami nem jó és azonnal változtatni is akarnak. A detoxikálószerek gyártói pedig mindezt meglovagolva állítják, méregtelenítés nélkül el sem lehet kezdeni a nagy életmódváltást, hiszen a méreganyagok felelősek azért a néhány pluszkilóért, a pattanásos, megereszkedett bőrért és a rossz közérzetért is.

„Olyan, hogy méregtelenítés, nem létezik”

A dolog pikantériája ott kezdődik, hogy már maga az orvosi szaknyelv sem ismeri a méregtelenítés terminusát a hétköznapi értelemben.

„Olyan, hogy méregtelenítés, nem létezik. Ez egy igen rossz szó, rosszul használva”
– szögezte le  Zacher Gábor toxikológus. Dr. Novák Hunor is ugyanezt erősítette meg.

„Az egész méregtelenítés témakör egy óriási blöff, egy alternatív valóság, amit az emberek, illetve az ezzel foglalkozó cégek találtak ki.”

A szervezet nem úgy működik, mint a lakás, amit évente egyszer-kétszer nagytakarítani kell – magyarázta a szakértő. A méreganyagok kiválasztásához ráadásul nem is szükséges semmilyen por, tea, kapszula vagy akár perui kovaföld, mivel ezek kiválasztását tökéletesen elvégzik a különféle szervek, mint például a vese vagy a máj.

„A méreganyagokat vizelettel, széklettel választjuk ki. Tehát igazából, aki naponta ül a vécén, az tökéletesen méregtelenít, tehát a méregtelenítéshez nem csodaszer kell, hanem WC-papír.”
– egészítette ki Novák Hunor, aki a szaunázással kapcsolatos tévhitekre is kitért.

„Sokan azt hiszik, hogy ha szaunába mennek, akkor az izzadással távoznak a méreganyagok a szervezetből. Mi több, fogyaszt, mert hát izzadunk. Az izzadásnak ilyenkor azonban köze nincs a fogyáshoz. Lehet, hogy valami minimális mértékben az izzadással is választunk ki valamit, de biztos, hogy ez nem jelentős mértékű. Az izzadásnak nem ez a funkciója, hanem a hőleadás, a párologtatás.”

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: