Táplálkozás

Ezek a legjobb tejtermék helyettesítők

Different vegan milks on a table. Hazelnut, rice, soya and almond milk. Substitute for dairy milk.

A tejallergia és a tejcukor érzékenység Magyarországon minden harmadik-negyedik embert érint és sokan vannak, akiket érint ugyan, viszont nem is tudnak róla. A születéstől fennálló intolerancia és allergia mellett, egyre többször fordul elő a tejtermékek túlzott mértékű fogyasztásából fakadó érzékenység is. Körbenéztünk a tejtermék helyettesítők között és eláruljuk, mely termékeket érdemes választanod és melyeket érdemes elkerülnöd.

 

Tejtermék helyettesítők – tejérzékenyek és tejallergiások

Az egyikkel, másikkal vagy mind a kettővel küzdők közül kerülnek ki azok, akik a tejtermék helyettesítő élelmiszereket keresik. Azonban több speciális diéta és táplálkozási mód is hangsúlyozza a tejtermékek kiiktatásának fontosságát és manapság arról is több helyen lehet olvasni, hogy a tejtermékek „túladagolhatók” vagyis hosszú távon és nagyobb mennyiségben fogyasztva is kiválthatnak kellemetlen tüneteket, így érdemes mérsékelni bevitelüket, bármennyire is hozzászoktál már az utóbbi években a reggeli 3 dl kakaóhoz vagy a szomjúságod oltására használt 1 literes tej fogyasztásához.

 

Íme, a legnépszerűbb tejtermék helyettesítők

1. A leggyakoribb tejtermék helyettesítő termékek: a szójatermékek

Nem véletlenül, hiszen az élelmiszeripar igazi ütőkártyája a szójabab, amelyből különféle vegyi folyamatok által folyékonytól a tömörig bármilyen „étel és ital” előállítható. Azért írjuk időjellel, mert bár egészségesnek hirdetik ezeket a termékeket, a rengeteg kémiai kezelésnek köszönhetően a szója közel sem olyan jótékony, mint azt sokan gondolnák. És ebből csak egyik a gyakran emlegetett az ösztrogéntartalom.

 

2. Tejtermék helyettesítő gabonaitalok: rizs, zab, tönkölybúza-termékek

A felsoroltak közül a rizsital örvend a legnagyobb népszerűségnek, hiszen a többi alternatívához képest minimális mellékízzel rendelkezik, illetve több ízben is kaphatók, amik igen kellemesek. Ezekből többfajta termék is beszerezhető: főzéshez sűrű tejszínek, ízesített, pudingra-joghurtra hasonlító desszertek is kaphatók. Akik a laktóz mellett érzékenyek a gluténra is, azoknak csak a rizstej fogyasztása ajánlott!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: