
Halat enni egészséges, de bizony drága! Korábban letesztelte a Ripost.hu oldal a legkedveltebb halfajtákat, hogy kiderüljön mit is adnak el nekünk a boltokban, halat, vagy vizet? Esetleg mindkettő?
Én szeretem a halakat, és sajnos, vettem már én is olyat, ami egyenlő volt a nullával. Alaposan át kell gondolnunk, hogy milyen halat vásárolunk. Nézzük a tesztet!
‘Az egyik nagyáruházban találomra kiválasztottunk a kínálatból három terméket: direkt nem a legeslegolcsóbbat, de nem is a luxusárukat. Hazavittük, kibontottuk, lemértük, majd kiolvasztottuk és újra lemértük – közben végigfotóztuk, hogy mennyi marad a halakból.
A szereplők
A legtöbb mélyhűtött hal csomagolásán feltüntetik, hogy “hozzáadott vizet” tartalmaz, de azt is, hogy mennyi halnak kell a csomagban lennie, miután felolvasztottuk. Lássuk a házi tesztünk résztvevőit és “gyári” adataikat…
- alaszkai tőkehalfilé (bruttó súly: 1000 gramm, kiolvasztott súly a csomagolás szerint: 800 gramm)
- pangáziuszfilé (bruttó súly: 1000 gramm, kiolvasztott súly a csomagolás szerint: 800 gramm)
- tilápia (bruttó súly: 800 gramm, kiolvasztott súly a csomagolás szerint: 720 gramm)
A teszt
Fogtunk egy konyhai mérleget és egy olvasztó fokozattal is rendelkező mikrosütőt, és nekiláttunk a tesztnek. Előre elárulhatjuk:az eredmény változatos lett…
A legjobban a tilápia szerepelt: ebből kiolvasztás után alig csorgott ki lé, és az ígért 720 gramm helyett 711 grammnyi hal maradt a tányéron, azaz csak egyetlen deka: kb. 30 forint hiányzott abból a mennyiségből, amit hivatalosan kifizettünk.
Sokkal több hiányzott viszont a pangáziuszból: 80 deka helyett csak 63,5 dkg lett belőle a kiolvasztás után, és jó 3 deci vizet öntöttünk le róla. Magyarul: 380 forintot fizettünk ki a fagyott vízért – ezt azért még nem sejtettünk a pénztárnál…
A cikk a következő oldalon folytatódik: