Táplálkozás

Fit köretek és elkészítésük

Ha nem annyira rajong a család a zöldségekért, de mi mindenképpen szeretnénk becsempészni némi egészséges, vitamin- és rostgazdag, szénhidrát-csökkentett köretet, akkor íme néhány tipp, hogyan találhatsz megoldást a problémára!

 

Először is, nézzük meg, hogy a megszokott köreteink 100 grammjában, mint a krumpli, a tészta és a rizs mennyi szénhidrát és fehérje található:

 

 

 

Köret

Szénhidrát

Fehérje

Burgonya

 

 

– főtt

20g

1,7g

– sütőben sült

21,2g

2,5g

– olajban sült

28,7g

2,7g

Tészta

 

 

– főzött száraz tészta

30,8g

5,8g

– spagetti

30,9g

5,8

– durum

31g

6g

Rizs (fehér)

28,6g

2,4g

Az alábbiakban felsorolok néhány fehér rizs helyettesítésére alkalmas köretet, amelyek közül akadhat néhány, aminek bár a szénhidrát-tartalma megegyezik a fehér rizsével, mégis figyelemre méltó fehérje- és rosttartalma miatt jobb választás lehet, főleg edzés mellett!

Köret

Szénhidrát

Fehérje

Csicseriborsó

27,4g

8,9g

Barna rizs

23,5g

2,3g

Kuszkusz

22,9g

3,8g

Hajdina

19,9g

3,3g

Bulgur

18,5g

3g

 

Tapasztalatom leginkább a barna rizs, a bulgur és a hajdina elkészítésében akad, ezért csak ezekhez tudok tippeket adni.

1. Barna rizs:

Egy bögre barna rizshez két bögre vizet adunk. Megszórjuk egy kiskanál sóval, majd mikor elkezd rotyogni, levesszük alacsony lángra és fedővel letakarjuk. Kevergetés nélkül szépen elrotyog magában kb.30-35percig, ám a végén, mikor már elfőtt róla a víz, kevergetni kell, nehogy odakapja.
TIPP1: érdemes laposabb főzőedényt/serpenyőt használni, hogy mindenhol érje a víz.
TIPP2: nem fogod elhinni, de egy kis fej vöröshagyma és 6-7szem szegfűszeg csodás ízt tud adni neki! Rögtön az elején beleteheted.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: