Táplálkozás

Fogyás magas fehérjetartalmú étrendel – Így csináld, hogy működjön

Manapság szinte minden héten felbukkan egy újabb étrend, melyet érdemes kipróbálni – az étrendváltoztatás valóban fontos egészségünk érdekében, de vajon a magas fehérjetartalmú étkezés mennyiben követendő?

Lássuk be: súlyt veszíteni úgy, hogy közben hamburgert eszünk, sajtot, szalonnát és steak-et, szinte lehetetlen. Ugyanakkor azok, akik a húsételekért rajonganak, aligha fogják jól érezni magukat a bőrükben nélküle. A húsrajongóknak az olyan étrendek kedveznek, mint pl. az Atkins-diéta, a Zone vagy a Protein diéta. Miközben ezek valóban működhetnek, hátulütőiket is érdemes megfontolni az előnyökön túl, mielőtt kiválasztunk egyet.

Magas fehérjetartalmú étrenddel jóval több protein juthat szervezetünkbe, mint korábban. A felét teszi majd ki a napi kalória-bevitelnek. Az extra proteint főleg hússal, tojással, sajttal visszük a szervezetbe. A protein diéta viszont szigorúan korlátozza a gabonafélék, magvak, gyümölcsök, zöldségek fogyasztását. Működhet? A kutatók szerint igen.

Képtalálat a következőre: „protein”

Ha ugyanis a szénhidrátokat elhagyjuk, fogyni kezdünk, mert vizet is veszítünk. Extra szénhidrátok nélkül a szervezet elkezdi égetni saját zsírját, hogy megfelelően működhessen. Ez a ketózis. Könnyebbé teszi a diétázást, mert nem érezzük magunkat éhesnek – csakhogy a ketózis fejfájást, ingerlékenységet, hányingert, veseproblémákat és szívdobogást okoz.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: