A chia, más néven a spanyol zsálya egy Közép- és Dél Amerikában őshonos egynyári lágyszárú növény, amely a maják és az aztékok mindennapi étele volt. A chia szó erőt jelent, nem is csoda, hiszen a maja és azték harcosok fehérje- és energiaforrásként fogyasztották erejük megőrzése érdekében. A chia mag kedvező fogyókúrás hatásainak köszönhetően manapság egyre elterjedtebb, egyre több receptben megtalálható alapanyagként. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy túlzott fogyasztása káros lehet.
Mitől olyan egészséges a chia mag?
A chia mag kiváló forrása a fehérjéknek, szénhidrátoknak, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavaknak. 18-30%-os rosttartalmának köszönhetően a napi ajánlott rostbevitelt tartalmazza, emellett kiváló antioxidáns forrásnak is számít. Ezen felül A-, E-, C-, B1-, B2 és J vitaminban is gazdag. Rendkívül hasznos a sportolók számára is, mivel fokozza a fizikai teljesítményt és az állóképességet.
100 g chia mag tápértéke:
444 kcal
16,5 g fehérje
42,1 g szénhidrát
31 g zsír
Mire figyeljünk a chia mag fogyasztásakor? Lapozz
A cikk a következő oldalon folytatódik: