Hírek

Bombaüzlet hódít a magyar erdőkben: ezzel te is rommá keresheted magad

Már javában tombol a medvehagyma-szezon: mielőtt te is kosarat ragadnál és belevágnál a gyűjtésbe, nem árt tudni pár alapvető dolgot erről a csodanövényről. A HelloVidék összegyűjtötte, hogyan ismerheted fel a medvehagymát, milyen felhasználási lehetőségei vannak, milyen egészségügyi hatást fejt ki, hogyan érdemes tárolni és hol találsz rá.

A tavasz kezdetével előtérbe kerülnek a szezonális táplálékok, többek között a március végén-április elején termő medvehagyma. Ez a fokhagymára és metélőhagymára hasonlító különös növény egy rendkívül sokoldalú élelmiszer, melynek a népszerűsége rendkívül megugrott az elmúlt években. Nem csoda, hiszen számos felhasználási lehetősége van: levesben, sültekhez, sós süteményekhez, de akár egy házi pestóban is megállja a helyét.

Ezen kívül számos előnyös egészségügyi hatása van: a medvehagyma növeli az emberi szervezetben a hidrogén-szulfid-termelést, ami bizonyítottan küzd a rák ellen. A gáz egy olyan gént aktivál, mely a hosszabb élettartamért felelős, segít a véráramlás fokozásában, valamint hatásos az öregedés és az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében és tüneteinek enyhítésében.

Egyetlen gond van vele: igen rövid a szezonja, viszonylag nehéz otthon megtermeszteni, a piacokon pedig borsos árat kérnek el érte – jobban tesszük, ha magunk szedjük!

A gyűjtéshez azonban érdemes tudni 1-2 alapvető szabályt. A napokban hívta fel a figyelmet a Nébih a medvehagyma-gyűjtés szabályaira, mely szerint saját fogyasztásra naponta csupán 2 kilogramm növényt lehet szedni, a kereskedelmi célú gyűjtés pedig engedélyköteles.

 

Egy kis keresetkiegészítés

Az évnek ennek a szakában rengetegen özönlenek a hazai erdőkbe, hogy begyűjtsék a kedvelt fűszernövényt. Egyre többen gyűjtik a medvehagymát kereskedelmi céllal, erre azonban külön szabályok vonatkoznak. A Pénzcentrum összefoglalta a legfontosabbakat, többek között azt, hogy az engedély nélkül gyűjtött medvehagymát tilos értékesíteni, mert könnyen megütheted a bokádat.

Az engedélyt a magánterület tulajdonosa, vagy az állami erdőterületet kezelő erdészet állítja ki, de az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét, címét, valamint a származási országot is fel kell tüntetni. Fontos szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal gyűjtené a medvehagymát, annak nem csak engedélyre van ehhez szüksége, de még adókötelezettsége is keletkezik belőle.

Az elmúlt években egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények értékesítése, ezért a gyűjtők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.

Értékesítés esetén a bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, és ebből kell levonni az adót. Ráadásul a magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 10 ezer forint bevétel után hivatalosan 2500 forint jövedelem keletkezik, amelyből 15% adó kerül levonásra, mindössze 375 forint. Aki azonban elmulasztja befizetni ezt, arra a NAV akár 200 ezer forintos büntetést is kiszabhat, de az elmaradt adót és a késedelmi díjakat is ki kell csengetni.

A Nébih a kereskedelmi célú gyűjtés szabályain túl arra is figyelmeztetett, hogy még a szezon elején érdemes nyakunkba venni az erdőt, ugyanis most még nem keltek ki teljesen a vad gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. Mindkét növény a nyirkos, erdős talajt szereti, így valóban könnyen összetéveszthető a két növény.

 

Így különböztesd meg a mérgező ikertestvérétől – lapozz

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: