Táplálkozás

Folyamatosan puffadsz és nem múlik?? Akkor ezeket NE edd!

Sajnos sokunkkal előfordul, hogy puffad. Van, hogy sokáig el sem múlik. Amikor valakinek nem megy le a puffadt hasa, pedig odafigyel az étkezésére, sportol – tehát minden adott lenne ahhoz, hogy végre elérje a célját – nem árt körbenézni a hűtőben és a kamrában, hogy mi szokott az asztalra kerülni. Néhány alapvetően a reform táplálkozás részét képező étel ugyanis kifejezetten rossz hatással van ránk ergo puffadást eredményez. Nem mintha hizlalna bármelyik is, hanem azért, mert puffasztanak! Egy érzékenyebb emésztőrendszer esetén ennek jól látható következményei lehetnek.

Folyamatosan puffadsz és nem múlik?? Akkor ezeket NE edd!

Mitől lehet “puffasztó” egy étel?

Alapvetően egyes szénhidrátokhoz köthető az, ami erőteljesebb puffadást idéz elő az arra érzékenyebbeknél. Ezeknek a felszívódása a szervezetben nem megfelelő, a kellemetlen tünetek pedig ennek köszönhetően jelennek meg. A puffadás mellett például az alábbiak:

  • gyakori székrekedés és/vagy hasmenés,
  • lassú anyagcsere,
  • gyakori puffadás,
  • gyakori hasi fájdalom, görcsölés.

A szénhidrátok hasi puffadást kiváltó csoportjai

1. Fermentábilis oligoszacharidok

Ide tartoznak például általában a gluténtartalmú gabonafélék, mint a

  • búza,
  • árpa,
  • rozs,
  • tönkölybúza.

Emiatt nemcsak azoknak érdemes kipróbálni a gluténmentes táplálkozást, akik bizonyítottan érzékenyek erre a fehérjevegyületre, hanem bárkinek, akinek nem megfelelő az emésztése. Hiszen könnyen lehet, hogy a glutén ekkor is irritációt vált ki, csak látványosan nem köthető hozzá a probléma.

Szintén FO-k találhatók a hüvelyesekben és a hagymafélékben – bár ezek az ételek köztudottan okozhatnak puffadást és más, kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket.

 

Még nincs vége! Folytasd a cikket a következő oldalon >

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: