Edzés

Fontosabb, mint hinnéd, nőknek is: a válledzés

Lehet, hogy nőként nem érted, miért is fontos váll gyakorlatokat végezni, de ez esetben gondolj arra az alapelvre, hogy a szép formákat az izmok adják! A kerek, erős váll gyönyörűen mutat egy nőn is és nem tesz téged férfiassá, deltássá (ne tévesszen meg, hogy a vállizmot más néven deltaizomnak is nevezzük!) – az óriási izomkötegeket nem 2-3 kilós súllyal és gumiszalaggal szedték össze a testépítők, ezt már ugye többször tisztáztuk. : )

Kapcsolódó kép

A váll gyakorlatokból elég egyet végrehajtanod az edzésben, ha most kezdted el a mozgást, és teljes testes erősítő edzést végzel. Mit kell tudni a váll izmokról? Ezek az izmok köpenyszerűen burkolják a vállízületet, így támogatva a az ízületi tok összetartó erejét. Ezenkívül

— a felkart vízszintesig távolítják a törzstől,

— előre és hátra húzza

— valamint forgatja előre-hátra a felkart.

 

Hogyan dolgozhatunk rá? Ha a fent leírtakból indulunk ki, könnyen kitalálhatjuk, mely gyakorlatokat találták ki váll-erősítésre!

 

Nyomó gyakorlatok – Vállból nyomás:

kézisúly a kézben, hajlított a kar: könyök a törzs mellett, a tenyér a nyak magasságában, előre néz. Az alkar 45 fokban kifelé néz. Egyenletes mozdulattal a fej fölé toljuk a súlyt, kifújva a levegőt, majd visszaenged.

Képtalálat a következőre: „vállból nyomás”

Ugyanezt a gyakorlatot sokféle módon variálhatod: pl. végrehajthatod

> gumiszalaggal (a szék alatt vezeted át a kötelet és ülve hajtod végre),

> rúddal (ebben az esetben engedheted tarkóra (=nyak mögötti nyomás) vagy mellre a rudat (=mellrőlnyomás)

> Arnold-nyomásként: visszaengedésnél egy félköríves mozdulattal zárod mellkas előtt a súlyokat, a tenyér előre néz (haladóknak)

> gépen

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: