Gluténmentesen élni, csak úgy divatból nincs értelme, hiszen ami gluténmentes, nem mindig a legjobb. Általában több cukrot, zsírt, adalékanyagot tartalmaznak a gluténmentes jellel ellátott termékek.
Javaslom, hogy csak akkor élj gluténmentesen, ha valóban diagnosztizálták a lisztérzékenységet vagy ha tényleg képes vagy a tudatos táplálkozásra és ügyelsz a szénhidrát-fehérje-zsír bevitel egyensúlyára.
Gluténérzékenység
A gluténérzékenységre való hajlam örökölhető, de kialakulásában környezeti hatások, immunrendszeri problémák is szerepet játszanak. A felnőtt gluténérzékenyek általában a túlsúlyosak köréből kerülnek ki, míg gyermekeknél épp ellenkezőleg, akár a kóros soványság jelezheti a betegség jelenlétét, részben a tápanyagok nem megfelelő felszívódása miatt. Fontos tudnod, hogy egyes embereknél a gluténérzékenység tünetmentes betegségként van jelen!
Az alapok:
A legjobb, ha kerülöd a mesterséges ízeket, konzerveket, feldolgozott élelmiszereket. A feldolgozás mindig a saját konyhádban történjen friss, hazai alapanyagokból. Ha bio hozzávalókat vásárolsz, termelői piacokon, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy különféle ételallergiák alakuljanak ki a szervezetedben.
A cikk a következő oldalon folytatódik: