Táplálkozás

A reggeli a nap legfontosabb étkezése – A legnagyobb hazugság?

REGGELI – VAJON TÉNYLEG A NAP LEGFONTOSABB ÉTKEZÉSE?

Fontos érteni a reggeli alapvető jelentőségét, és ha a reggeliről beszélünk, fontos megemlíteni Dr. John Harvey Kellogg nevét, aki támogatta az új élelmiszer- és egészségmegőrzés elősegítését: itt jött szóba a kukoricapehely, mint elsődleges reggeli tápanyagforrás.

Kevesen tudják, hogy Kellog egyik célja a libidó letörése volt – nem vicc – amiben a tapasztalata szerint a gabonafélék fogyasztása remek lehetőséget teremtett. Néhány munkája a diétázással kapcsolatban azon nézetein alapult, hogy az egyszerű és egészséges étkezés – napi két étkezéssel – más dolgok mellett csökkentené a szexuális vágyakat. Akik vágyat éreztek, azoknak el kellett kerülni a vágykeltő ételeket és italokat, kevés húst volt csak szabad enniük. Talán ez már most sok dolgot elárul nézeteiről. Viszont ebbe most inkább nem mennék bele részletesebben, aki többet szeretne megtudni Kellogg véleményéről, nagyon sok mindent megtalál az interneten.

A reggeli gabonák feltalálása után a vállalatok megkezdték az új gabonatermékek előállítását és forgalmazását, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából – legalábbis ezt állították.

 

 

KUTATÁSOK A REGGELIVEL KAPCSOLATBAN – MI AZ IGAZSÁG?

A reggeli fogyasztásra vonatkozó kezdeti kutatásokat elsősorban megfigyeléses tanulmányokkal végezték, amelyek azt mutatták, hogy azok, akik reggelit fogyasztottak, általában egészségesebbek voltak, mint azok, akik nem.

Azonban ezeket a tanulmányokat mára már megkérdőjelezték, és új kutatások bizonyítják, hogy a reggeli természetesen nem szükséges a hatékony fogyókúrához.

A reggeli kihagyását teljes mértékben elvetve sokan – étkezési frekvencia csökkenése – hízással, az anyagcsere drasztikus romlásával és csökkenésével riogatták az embereket, és így alakult ki a reggeli a nap legfontosabb étkezése állítás, melyet egy idő senki sem mert megkérdőjelezni.

Az a gondolat, hogy a reggeli tervezett kihagyása egészséges lehet, adott esetben pedig még elő is segíti a zsírvesztést a hatékonyabb zsírbontás okán, teljesen újszerű gondolat volt még 10 éve is.

Kérdés, hogy meddig marad ez a nézet még köztudatban.

 

Forrás: http://peterlakatos.hu/

Rebecca Shern

Ez is érdekelhet: