Hírek

Plusz szabadnap dohányzás helyett? Egy japán cég ezt adja, ha leteszed a cigit

Hat nap fizetett szabadsággal kárpótolja a nem dohányzó dolgozóit egy japán cég, írja a Telegraph. Erre azért volt szükség, mert a nem dohányzók arra panaszkodtak, hogy dohányos kollégáikhoz képest többet dolgoznak.

Szerintem ez nem túl nagy áldozat plusz 6 nap szabadságért, cserébe azért, hogy megóvják nem csak a saját egészségüket, de mások egészségét is. És arról még ne is beszéljünk, mennyi minden másra lehetne fordítani azt a pár nap szabadságot. Nyaralás, wellness, pihenés, kirándulás, időtöltés a családdal, sorolhatnám karácsonyig. Az, hogy ezzel mennyit lehet spórolni, az nem is kérdés. Nem fogom elmatekozni, de azt mindenki tudja, mennyire drága lett mostanára a dohányáru. Bár ennek a dohányboltok biztos nem örülnének, eléggé visszaesne a forgalom, ha csak minden cég dolgozóinak fele döntene úgy, hogy inkább a 6 nap szabadságot választja. De visszatérve a tokiói céghez..

 

Mivel a tokiói cég irodája egy felhőkarcoló 29. emeletén van, a dohányosok minden cigiszünet miatt kénytelenek lejutni a földszintre, emiatt egy átlagos munkahelyi dohányzás 15 percet is igénybe vehet. A cég ügyvezető igazgatója korábban azt is bevallotta, hogy büntetések helyett így próbálják arra rávenni a dolgozóikat, hogy szokjanak le a cigiről.

A cég 120 alkalmazottjából eddig 30-an vették igénybe a plusz 6 nap szabadságot, köztük az ügyben nyilatkozó szóvivő, aki nem dohányosként fürdőbe vitte a családját a plusz szabadnapoknak köszönhetően. A cégnél egyébként összesen négy ember döntött úgy szeptember óta, hogy a plusz hat nap szabadságért cserébe leteszi a cigit.

Egy legutóbbi felmérés szerint a japán felnőttek 21,7 százaléka dohányzik, de ez a szám magasabb a férfiaknál és az időseknél.

 

Forrás: https://index.hu/

Ez is érdekelhet: