Edzés

Így dobd le télen a pluszkilókat!

A tél még el sem kezdődött hivatalosan de gyakorlatilag már igen… Sajnos vagy nem sajnos de ez van. Így nekünk is alkalmazkodunk kell ezekhez a körülményekhez. Semmiképp sem keserülheti meg a testünk és az egészségünk, hogy épp tél van… Sajnos bizonyított tény, hogy ebben az időszakban sokkal nehezebb lefogyni. Ennek az oka még a kezdetekhez vezethető vissza. A szervezetünk úgy alakult ki, hogy télen minden kalóriát elraktároz, hiszen akkoriban nehéz volt élelemhez jutni, így a pluszkilók nem ártottak, másrészről a zsír melegített is a hideg ellen. De most már testünk e funkciója nem jön olyan jól, mint régen, és sokan küzdenek a túlsúlyukkal.

Így dobd le télen a pluszkilókat!

Az első dolog, amit meg kell tenned, hogy ellenőrzöd, egyáltalán a te esetedben tényleg jelen van-e a probléma, vagy esetleg csak az önképeden kéne változtatnod. A legegyszerűbb, ha egy weboldal vagy egészségi tanácsadó segítségével kideríted, mennyi a testtömegindexed. Csak annyit kell tenned, hogy őszintén elárulod, hány kiló vagy, hány éves, milyen magas és hogy lány vagy-e vagy fiú. Aztán már meg is tudhatod, hogy szükséged van-e fogyásra.

Ha van elég akaraterőd, télen is nekifoghatsz, hogy segíts magadon, viszont ha nincs, vagy esetleg éppen nem hiányzik ez a plusz stresszelés, akkor ajánlott tavasszal belekezdened. Ugyanis olyankor a szervezeted nem ellened, hanem egyenesen neked dolgozik! Olyankor indulnak be a méregtelenítő folyamatok, hogy a szervezeted újra erőre kapjon! Ha amellett döntesz, hogy nekiállsz, és igenis lefogysz, a következő dolgokra kell figyelned:

Nincs több kifogás!

A fogyás probléma, és nem csak a szépségről van szó. Minél tovább halasztgatod, hogy ellene tegyél, annál nehezebb lesz, és később akár komoly betegséged is kialakulhat!

Sose hagyd ki a reggelit!

Nem véletlen, hogy mindenki állandóan azt szajkózza, sose felejts el reggelizni! Ha kihagyod a reggelit, a nap folyamán sokkal fáradtabb, ingerlékenyebb leszel, és még koncentrálni is alig tudsz majd. Másrészről nem könnyebb úgy keveset enni a nap többi részén, ha reggel kiadósan ettél? Tévhit, hogy aki reggelizik, egész nap nem tudja majd visszafogni magát a hűtő kifosztásával. Ha reggel eszel sokat, nem baj, ugyanis a nap többi részében úgyis ledolgozod – csak azzal, ha iskolába mész, és tanulsz!

Figyelj oda, mit ebédelsz!

Többnyire azt eszed, amit anyukád eléd rak, vagy amit a menza és a közeli étterem a napi menüben kínál, igaz? Ez egyáltalán nem baj, hiszen fejlődő szervezet vagy, szükséged van a főtt ételre. Viszont sose edd túl magad, ha érzed, hogy már jól laktál, egyszerűen állj meg, nincs értelme csak azért tele enned magad, mert most egy kicsit finomabbra sikerült az a rántott hús. A levesből nyugodtan ehetsz amennyit szeretnél, hiszen annak általában nagy része víz (bár van hizlaló leves is, például a krémlevesek, amik tele vannak tejszínnel).

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: