Edzés

Izomlázad van? Így mulaszd el!

Az izomláz érzését minden aktív életvitelt folytató ember jól ismeri, de még azok is, akik csak egy megerőltetőbb napon vannak túl. Napokon keresztül azért eléggé megnehezítik a hétköznapi dolgokat, például, ha már a sima székre ülés is fájdalmakkal teli.
Megmondjuk, hogyan tudod enyhíteni a kínzó izomlázat.

 

Őrjítő izomláz

Ha rendszeresen sportolsz, biztosan te is éreztél már párszor izomlázat, ami egy idő után őrjítő tud lenni, főleg, ha úgy tűnik, hogy sosem akar megszűnni. Természetesen változó, hogy kinek milyen, mekkora mértékű izomláza van egy-egy edzést követően. Néhányan szinte alig, vagy egyáltalán nem szenvednek az izomláz érzésétől, míg sokaknál előfordul, hogy akár több nap után is ugyanolyan fájdalmasan tudnak csak megmozdulni.

A jó hír, hogy alapos bemelegítéssel, illetve edzés utáni gondos nyújtással mindez megelőzhető, de ha esetleg mégis keletkezne izomláz, akkor sem kell pánikba esned. Szerencsére az izomláz mértéke nincs összefüggésben a fejlődési arányokkal, de ha nagyon kellemetlennél válna ez az érzés, könnyen enyhíthetsz a fájdalmon.

 

Edzés előtti teendők

Edzés előtt szedhetünk L-karnitint tartalmazó készítményeket. Ez az aminosav védi az izmokat a sportsérülésektől, csökkenti a kialakuló izomlázat és sportolás közben hatékonyan hozzájárul a zsírégetéshez is.

 

Az izomzat regenerációja

• vérkeringés fokozása – pl. váltott hideg-meleg vizes fürdő
• borogatás, szaunázás
• gyulladáscsökkentő krémek
• SMR hengerezés és masszázs

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: